Sajtótájékoztató

2021.12.15. 17:08

Font Sándor Kalocsán, a Szentháromság téren érvelt az érsekségi beruházás mellett

Mint ismert: az országgyűlés kedden megszavazta, hogy az autós forgalom elől jó ideje elzárt Szentháromság tér száz évre a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye vagyonkezelésébe kerül.

Gábor János

Font Sándor tartott sajtótájékoztatót. Fotó: Gábor János

Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője szerdán helyszíni sajtótájékoztatón beszélt az általa is támogatott döntésről: szerinte így tisztázódik a felelősség kérdése, és egy fontos régészeti kincs is feltárhatóvá válik.

A honatya elmondta, hogy a Szentháromság tér kérdésével több cikluson át foglalkoztak különböző önkormányzatok, de senki sem tudott végérvényes választ adni. Úgy véli, a parlamenti szavazással tiszta helyzet teremtődött: az érsekség száz évre megkapja a teret, és elvégzi azt a beruházást, ami hazánk egyik legnagyobb kulturális értékének feltárását fogja eredményezni – utalt a nemrég felfedezett 13. századi kápolnakoszorúra, ami épített örökségünk egyik legnagyobb kincse.

Font Sándor szerint nem kérdéses, hogy a főegyházmegyei projekt talán legnagyobb nyertese Kalocsa lesz, mert sem a Duna-Tisza közén, sem az Alföldön nem lehet ehhez hasonló barokk épületegyüttest találni, legfeljebb csak az Észak-Dunántúlon és a Balaton-felvidéken. Emlékeztetett: a lelet védelme érdekében fontos, hogy a beígért elkerülő út megépüljön, ezért ennek műszaki tervezése már elindult, ő maga pedig egyeztetett a kormányfővel az építkezés támogatásáról.

Font Sándor elmondta, hogy megérti, ha ezt nem mindenki fogadja el, viszont éppen ezért kell mielőbb megoldani egy elkerülő és egy teherforgalmat átvezető út megépítését. Kérdésünkre válaszolva úgy vélekedett, hogy a miniszterelnök a városvezetéstől és helyi szakemberektől várja azokat az útalternatívákat, amelyekre érdemben támogatást lehet adni. Hozzátette, hogy máshol is vannak a kalocsaihoz hasonló jogállások, a lakosság mégis gond nélkül használhatja az egyházi tereket, és ez itt sem lesz másként.

Néhányan tüntettek

 

A téren 20-30 tüntető várta Font Sándort és közbeszólásokkal próbálták megzavarni a sajtótájékoztatót. Az országgyűlési képviselőt azonban nem lehetett kizökkenteni, zavartalanul mondhatta el véleményét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában