Galériával

2021.12.27. 19:50

Átadták a felújított lakásotthont Baján

A Büntetés-végrehajtási szervezet december 27-én adta át a felújított Bajai Gyermekotthont, a Szeged-Csanád Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató Haynald Gyermekotthon Lakásotthonát. Az otthon egy speciális lakásotthon, ahol magatartásproblémákkal, egyéni függőséggel küzdő fiatalok élnek, a felújítását Dr. Kozma Ákos ombudsman kezdeményezte. A fiatalok karácsonyra költözhettek be felújított ingatlanba.

Márton Anna

Átadták a felújított lakásotthont. Fotó: Márton Anna

- Azt mondhatjuk, hogy itt egy nappal tovább tart a karácsony. Sok hasonló gyermekotthonban fordulok meg és amikor olyan dolgokat tapasztalunk, ahol azt gondoljuk, hogy szükség van némi jobbításra, javításra az adott intézményben akkor azt gondoltam, hogy próbáljunk meg ebben segíteni. Egy kiváló együttműködő partnerre találtunk a Büntetés Végrehajtás szervezetében, ahol az országos parancsnokkal egyeztetve sikerült idén két gyermekotthont felújítani. Köszönhetően a Büntetés Végrehajtás kiváló szervezőképességének, hiszen mindezt rövid időn belül sikerült megvalósítani. Múlt héten Rum községben adtunk át egy gyermekotthon felújítást, most pedig itt Baján, a Szent Ágota fenntartónak a Szeged-Csanád Egyházmegye Bajai Gyermekotthonának intézményében. Itt is rekord gyors idő alatt és kiváló minőségben és szép dolgokat hoztak létre a fogvatartottak. Külön öröm abból a szempontból, hogy jóvátételi tevékenység keretében egy gyermekotthont sikerült felújítani. Idén két gyermekotthont sikerült felújítani olyan módon, hogy az európai követelményeknek is megfelel. Bízom benne hogy a következő esztendőkben folytatni tudjuk ezt az együttműködést. Továbbra is fogom járni a gyermekotthonokat és a Büntetés Végrehajtási intézeteket és ha újra össze tudunk hozni ilyen pozitív kezdeményezéseket, akkor azt gondolom, hogy nem dolgoztunk hiába. Örülünk, ha csillogó gyermekszemeket látunk – mondta Dr. Kozma Ákos ombudsman és örömmel adta át a felújított gyermekotthont dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspöknek.

A Szeged-Csanádi Egyházmegye 28 ezer Magyarországon állami gondozásban levő fiatal közül hétezer gondozását látja el. Nagy részük nevelőszülőknél van, de jelentős számban otthonokban, köztük speciális intézményekben kaptak helyet, mint amilyen a bajai lakásotthon is, tudtuk meg Dr. Kiss-Rigó László a Szeged-Csanádi Egyházmegye megyéspüspökétől.

– Azért speciális, mert különleges igényű ellátást követel az a helyzet amelyben átvettük a gyerekeket, fiatalokat. Ők már vagy a hatóságokkal összetűzésbe kerültek, vagy sajnos valamilyen függőségben vannak, tehát sajátos gondokkal és nehézségekkel küzdenek. Ez a mostani alkalom egy nagyon szép összefogás az alapvető jogokért felelős ombudsman biztos ötletére aki ismeri az intézményeinket is hivatalból, meg ismeri a Büntetés Végrehajtás intézményeit is, a fegyházakat, börtönöket, fogházakat is. Az Dr. Kozma Ákos ötlete volt, hogy egy szép összefogás keretében a Büntetés Végrehajtás fogvatartottjai közül néhányan, akik szakmailag értenek a munkához, egy jóvátételi program keretében felajánlják, hogy elvégzik a felújítási munkálatokat az otthonainkban. Ez már a második ilyen otthon és ez óriási segítség nekünk, akik fenntartjuk ezeket az intézményeket, illetve azoknak a fiataloknak akik itt élnek és az meg külön öröm, hogy a nagyon szép összefogásra éppen karácsony alkalmából került sor. A gyerekek, fiatalok ebben a környezetben élvezhették a karácsonyt – hangsúlyozta dr.Kiss-Rigó László püspök.

- Közel két hétig dolgoztak itt fogvatartottak. Átlagosan 8 és 16 fő dolgozott a helyszínen, összesen 1968 munkaórát töltöttek el itt pontosan. Ez idő alatt teljesen felújították az épületet. Kifestettek, megerősítették a falazatokat, új burkolatot, új padozatot hoztak létre. Ami fontos, hogy kívülről is egy új megerősített szigetelést kapott az épület. Emellett gépészeti felújítás is történt, elvégezték a villanyszerelési munkákat-mondta Farsang Tamás bv.ezredes a büntetés- végrehajtás országos parancsnokának gazdasági és informatikai helyettese. Hozzátette, hogy a fogvatartotti munka, a társadalomba való reintegráció legfontosabb eleme és ez a helyszínen nagyon jól sikerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában