Megemlékezés

2021.12.31. 10:06

A bombázás áldozataira emlékeztek Apostagon

Ebben az évben is megemlékeztek azokról a kényszermunkára hajtott emberekről, akik 1944. december 24-én bombázás következtében életüket vesztették vagy megsebesültek a dunai pontonhíd építése közben, a községtől néhány kilométerre.

Lencsés P. Anna

Emlékeztek, és felidézték a hetvenhét éve történteket Fotó: Lencsés P. Anna

 Az önkormányzat tanácstermében megrendezett eseményen Zakar Zoltán polgármester elmondta, fontosnak tartja, hogy minden évben kiemelten emlékezzenek meg a település fekete napjáról. Sok családot érint Apostagon ez a tragédia, volt ahol több családtag is elhunyt vagy súlyosan megsérült ebben a tragikus eseményben, amely még ma is hatással van a leszármazottak életére. 

Harmincnyolc tizenöt és ötvenkét év közötti apostagi fiúk, lányok, nők és férfiak haltak meg szenteste az ideiglenes dunai híd építésénél, amelyet 1944 novemberében a felrobbantott dunaföldvári Duna-­híd pótlására kezdtek építeni a szovjetek. Erre a munkára a környező településekről civileket hajtottak ki. Az építés meggyorsítása miatt karácsony előtt Apostagon ötven embert szedtek össze. December 24-én, a reggeli karácsonyi szentmise után is menni kellett a civileknek a hídépítésre. Már sötétedni kezdett, amikor Messerschmitt repülők jöttek és bombákat dobtak váratlanul a védtelen civilekre, akiknek nem is volt lehetőségük fedezéket keresni.

Selmeczi Géza evangélikus lelkész vigaszt és reményt nyújtó szavaiban is kiemelte, hogy Apostag nem szűnt meg emlékezni a tragédiára, amely beleivódott az apostagi emberek szívébe, lelkébe. Ezt követően Pétervári István helytörténész, aki két családtagját is elvesztette a bombázásokban, idézte fel a történéseket. Két, még ma is élő szemtanú, a ma 96 éves Hingyi Sándor és a 91 éves Farkas János megrendítő visszaemlékezését is megosztotta a jelenlevőkkel. Ők a Duna másik partján, Pentelén éltek akkor, és gyerekként voltak részesei a megrendítő eseménynek.

A jelenlevők ezt követően megkoszorúzták a polgármesteri hivatal falán levő emléktáblát, majd együttesen átmentek az egykori tragédia helyszínére, Pentelére, amely ma a szomszédos Dunaújváros területén található, és a néhány éve ott létrehozott emlékhelynél is elhelyezték a megemlékezés koszorúit. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában