megegyezés

2021.11.13. 13:16

Több millió forintot fizet a főiskola a kalocsai önkormányzatnak

Végéhez közeledik az önkormányzat és a néhány évvel ezelőttig kalocsai telephellyel is rendelkező Tomori Pál Főiskola pere, amit előbbi indított utóbbi tartozása miatt.

Gábor János

Forrás: Illusztráció

Fotó: MW-archív

Az eljárás megegyezéssel zárulhat, miután a városatyák rábólintottak az intézmény ajánlatára. Az ügyről – a főiskola kérésére – zárt ülésen szavaztak, majd kihirdették az eredményt, amely szerint a város igyekszik a lehető legjobb feltételekkel kiszállni az évek óta tartó vitából.

A Tomori Pál Főiskola 2004-ben indított képzéseket Kalocsán, a Művelődési Központ épületében. Az oktatást a várossal együtt birtokolt közhasznú nonprofit kft.-n keresztül végezte, és az ebben mindössze 40 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező önkormányzat két ingatlanának jelentős részét ingyenesen használta, sőt, a működési költségeihez is kapott hozzájárulást. A város 2011-ben próbált meg kiszállni az előnytelen megállapodásból, jelezve: nem fizeti tovább a főiskola rezsijét. Az intézmény ezt követően sem rendezte a közüzemi számlákat, majd több évig tartó leépítés után 2017-ben befejezte kalocsai tevékenységét. Az addig felhalmozott körülbelül 15 millió forintos tartozást, illetve annak kamatait nem fizette ki, mondván, a végösszeget becslésekre alapozva állapították meg.

Az önkormányzat több éve igyekszik a pénzéhez jutni, de a tartozás mértékét vitató Tomori Pál Főiskola eddig nem adott elfogadható javaslatot. A városatyák testületi ülésen szavazták meg az intézmény legutóbbi, 13 millió forintos ajánlatát, és azt is elfogadták, hogy a törlesztés két részletben valósuljon meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában