jubileum

2021.11.13. 06:55

Emléktáblát avattak Félegyházán Falu Tamás tiszteletére

Ha Félegyháza irodalmi múltjáról és hagyományairól beszélünk, Petőfi Sándor és Móra Ferenc jut először sok mindenki eszébe, pedig a paletta ennél sokkal szélesebb. Közülük kiemelkedik Falu Tamás, akinek a születésének 140. évfordulóján emléktáblát is avattak a Petőfi Sándor Városi Könyvtár udvarán.

Vajda Piroska

Balról jobbra: Abonyi Szilvia, dr. Tarjányi József és Kállainé Vereb Mária Falu Tamás domborműve előtt

Fotó: Vajda Piroska

Születésének 140. évfordulóján a város jeles szülöttére, Falu Tamás íróra, költőre emlékeztek szerdán szülővárosában. A születésnapon emléktáblát is avattak a Petőfi Sándor Városi Könyvtár udvarán, ahol már több emléktábla és dombormű is felkerült a falra. Ezek dr. Tarjányi József kezdeményezésére és anyagi áldozatvállalásával, valamint Bozóki István kőfaragó felajánlásaként készültek.

Elsőként Wass Albert, majd Nyírő József, Reményik Sándor és Tamási Áron erdélyi magyar írók emlékére avattak domborművet. Később, szintén Tarjányi József kezdeményezésére, létrehozták a „félegyházi költők, írók falát”, ahol előbb Hunyadi László Petőfi-­domborművét, majd 2019-ben ugyancsak Hunyadi László Móra Ferenc-emlékplakettjét avatták fel. Erre a falra került szerdán Falu Tamás emléktáblája is, amelyet Molnár István képzőművész és Bozóki István készített – ismertette az ünnepségen Abonyi Szilvia, a könyvtár igazgatója.

– Ha Félegyháza irodalmi múltjáról és hagyományairól beszélünk, Petőfi Sándor és Móra Ferenc jut először az eszünkbe, pedig a paletta ennél sokkal szélesebb. Közülük kiemelkedik Falu Tamás, aki e napon, 140 évvel ezelőtt született Kiskunfélegyházán. Erről Vallomás Petőfiről című jegyzetében a következőt írja: „Teljesen véletlen, hogy az ember hol születik, én véletlenül Kiskunfélegyházán születtem, így beleszülettem Petőfi szeretetébe. E szeretet később csodálattá fokozódott, s lelki motort adott a költészet felé.” – idézte az igazgatónő.

Elmondta még, hogy Falu Tamás életének nagy részét Ócsán töltötte, ott élt és ott dolgozott. Élete végén vált újra szorosabbá kapcsolata szülővárosával. Mikor a város átnyújtotta neki a Petőfi-emlékplakettet, a következőket mondta:„Életem utolsó örömei közé tartozik, hogy a város megtalált az embersűrűben, nyilvántart, és fiai közé soroz”.

Az író arcmását formázó emléktáblát dr. Tarjányi József és Kállainé Vereb Mária leplezte le.

Ezt követően a megemlékezés annál a Petőfi téri emléktáblánál folytatódott, amelyet a város és a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület 15 évvel ezelőtt avatott fel Falu Tamás szülőháza helyén. Itt Kőháziné Kovács Mária tanárnő tartott megemlékezést, majd a Platán Utcai Általános Iskola diákjainak rövid műsora és dr. Tóth Ákos táro­gatómuzsikája zárta az ünnepséget.

Balról jobbra: Abonyi Szilvia, dr. Tarjányi József és Kállainé Vereb Mária Falu Tamás domborműve előtt
Fotó: Vajda Piroska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában