SounDancePaint

2021.10.04. 13:56

Zenével fejlesztik a fogyatékossággal élő gyerekeket a bajai intézményben

Konferencia keretében mutatták be a SounDance­Paint-határon átnyúló együttműködési programot a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény aulájában.

Márton Anna

A szakmai konferencián a gyerekek zenés produkcióval mutatkoztak be

Fotó: Márton Anna

Szakmai konferencia keretében mutatták be a SounDancePaint-határon átnyúló Interreg-IPA Magyarország és Szerbia közötti együttműködési programot csütörtökön a Bajai Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény aulájában. A projekt a Határon átnyúló zene, tánc és festészet fogyatékossággal élő gyermekek számára címet kapta, melyre az Egyesült Út Alapítvány közel 60 ezer euró támogatást nyert, ugyanennyit pályázott sikeresen a szerbiai fél is, a Milan Petrovic Bentlakásos Általános és Közép­iskola.

A projekt keretén belül új hangszert szereztek be a partnerek, valamint egy új módszer kidolgozásával a különböző hangok, effektek, zenei részletek hatását vizsgálják a mozgás, a kézművesség, ábrázoló tevékenységek vonatkozásában terápiás- és fejlesztő-foglalkozások formájában. Az eseményen a bajai és szerbiai diákok megható műsort mutattak be a vendégeknek, végül egy közös produkcióra is sor került.

A két intézmény korábban már megvalósított egy sikeres projektet, akkor a Soundbeam, azaz egy fizikai kontaktus nélkül megszólaltatható zenei terápiás eszköz megismerésével, módszerének és technikájának elsajátításával foglalkoztak szintén fogyatékkal élő gyermekek fejlesztése és integrálása céljából. A folytatásról Metzinger Péterné, az Egyesült Út Alapítvány elnöke elmondta, hogy a Soundbeam eszközt szeretnék a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok fejlesztése és rehabilitációja érdekében használni.

– Az elnyert pályázat az Egyesült Út Alapítvány és a Novi-Sad-i Milan Petrovic ESBS intézmény együttműködésében az elmúlt évben megvalósított sikeres projekt szerves folytatásaként jött létre. Úgy gondoltuk, hogy a Soundbeam eszköz használatában több lehetőség is rejlik, amit szeretnénk kihasználni a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok rehabilitációja és fejlesztése érdekében. A fejlesztő-foglalkozások tapasztalatai, a különböző mérések adatai lehetővé teszik a projektben részt vevők érzelmi, mentális és motorikus képességeinek fejlesztését és fejlődését, amely elősegíti a társadalmi beilleszkedésüket és egyéni boldogulásukat. A projekt elején végzett mérések, az eredmények elemzése és értékelése hasznos információt ad a pályázat lezárása után a további fejlesztő tevékenységekhez. Ezenkívül lehetőség nyílik a módszer és az eszköz megismertetésére a hazai és határon túli partnerintézményekkel – tudtuk meg Metzinger Péternétől, a projekt szakmai vezetőjétől.

A szakmai konferencián a gyerekek zenés produkcióval mutatkoztak be
Fotó: Márton Anna

– A Soundbeam eszközben annyi lehetőséget láttunk, hogy még egyszer pályáztunk és újra sikeresek lettünk. Zenei tábort tartottunk az intézményben, melyen részt vettek a szerb Milan Petrovics iskola diákjai, valamint a bajai és környékbeli diákok. A projektben az ének-zene terápiás programot Kovács Zsemlye Marietta vezette, Csincsák Zoltánné a rajzfestést, Laskai Erika az óvodásoknak a táncot és a terápiás foglalkozásokat koordinálta.

Tulajdonképpen ez a Soundbeam egy számítógépes rendszer és ennek köszönhetően olyan gyermek is tud zenét szerezni, zenét hallgatni, aki mozgássérült vagy fogyatékkal élő.

Kreatív zenét tudnak szerezni. Vannak olyan effektek, amik az esőcsepptől kezdve a villámlásig, az állatok hangjáig mindent utánoznak, olyan lehetőségek vannak benne, amit most fedezünk föl és ez a projekt alatt derül ki, hogy mi mindenre tudjuk még használni a gyerekek fejlesztése érdekében – tette hozzá a projekt vezetője.

A program teljes futamideje 18 hónap, a foglalkozásokat heti egy-két alkalommal kiscsoportokban gyógypedagógusok vezetésével tartják, az eredményekről pedig elemzéseket készítenek, hozzávetőlegesen 150 gyermek és fiatal bevonásával. A résztvevők a legkisebbektől a legnagyobbakig, magyar és szerb oldalról is érkeztek. Az eseményen elhangzott, hogy a program esélyt teremt a partnerek reményei szerint a fogyatékkal élők társadalmi integrációjára, míg a zenei rendezvények a környezet érzékenyítését erősítik.

Dallammá formálja a mozdulatokat

A Soundbeam Leon Theremin orosz zeneszerzőhöz kötődik. Ez egy információs processzorként működik, amely pár millimétertől hatméteres távolságig képes a mozdulat által előállított adatokat jelekké átalakítani és dallammá formálni. Működése az ultrahang-technológián alapul, az ember számára láthatatlan és hallhatatlan ultrahang nyalábot áramoltat a térben. Amikor az ultrahang áramlása szilárd anyagba ütközik, az ultrahang nyaláb visszaverődik, ezáltal a szenzorok segítségével jelet, üzenetet küld egy átalakító eszköznek, amely a tulajdonképpeni mozgást hanggá alakítja. A keletkező hangot a mozgás sebessége, szöge, kiterjedése határozza meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában