díszpolgári cím

2021.10.28. 13:55

Rangos díjjal ismerték el a soltvadkerti Bezsenyi László munkáját

Soltvadkerten mindig az október 23-ai megemlékezés során adják át az arra érdemes polgároknak a város elismeréseit. Ennek alkalmából ünnepi közgyűlést tartottak a művelődési házban. A díszpolgári címet Bezsenyi László korábbi városatya kapta, aki a település alpolgármester is volt.

Barta Zsolt

Bezsenyi László a díszpolgári kitüntetést néhány kedves mondattal köszönte meg

Fotó: Barta Zsolt

Bezsenyi László vállalkozót mindenki ismeri a városban, illetve annak környékén. Negyvennyolc éve vállalkozó a már hetvenéves mester. Több mint százötven épület felépítésében vett részt az elmúlt fél évszázadban. Csaknem három évtizedig volt önkormányzati képviselő, 2006 és 2014 között alpolgármester.

Azt mondja, mindenkit kell ismerni egy kisebb településen, ha valaki képviselni akarja a választók érdekeit. Megfelelően kell kommunikálni, illetve nagyon fontos, hogy legyen olyan szakmai háttér – az ő esetében az építőipari üzleti tapasztalat –, amely segít az ügyek irányításában.

Annak idején, 1990-ben felkérték az ismerősei, hogy induljon a választáson. Ezt követően 2019-ig segítette a város vezetését képviselőként. Rövid ideig a helyi sportkör vezetője is volt, illetve hosszú ideig az iskola szülői munkaközösségének vezetőjévé is meg­választották.

Hogy miért vállalta az alpolgármesteri kihívást? A gazdasági bizottság vezetője volt éveken át, és Berkecz László akkori polgármester úgy vélte, hogy a gyakorlati ismeretei alapján a város fejlődését jelentősen segíthetné. Később Lehoczki Ferenc polgármester is bizalmat szavazott neki. Egyre több beruházási pályázatot nyert el a város, ezek áttekintésében támaszkodott az építőipari szakemberre a városvezető.

Bezsenyi László a díszpolgári kitüntetést néhány kedves mondattal köszönte meg
Fotó: Barta Zsolt

A közéleti tevékenysége bár 2019-ben befejeződött, de a napi rutinja megmaradt. Ma is dolgozik. Minden reggel 5 órakor kel, besegít a fiának a vállalkozásába. Jelenleg egy 10 lakásos társasház felépítését segíti Soltvadkerten. Kérdésünkre, hogy a lakásépítés száma tovább emelkedik-e idehaza, úgy válaszolt: a jelenlegi anyagárak és a bérek emelkedése miatt elértük a csúcsot. Az sem segíti a helyzetet, hogy egyre kevesebb a jó szakember. Korábban a vállalkozásánál sok fiatalt nevelt ki, négy-öt éve nincs olyan, aki gyakorlatra jelentkezne.

A diákok nem szakmunkásképzőkbe jelentkeznek, hanem szakközépiskolákba. A fizikai munkát egyre kevesebben kívánják végezni. Pedig meglátása szerint ma egy jó épületgépész, egy villanyszerelő, asztalos vagy kőműves lassan nagyobb tiszteletnek örvend, mint egy diplomás.

Tavaly Bezsenyi László elkapta, de legyőzte a Covid–19 vírust. Azóta felvette a harmadik oltást is. Mindenkinek ajánlja, hogy kövesse a példáját.

Többen is kitüntetést vehettek át

Az Év Vállalkozója címben az Akker-Plus Kft. részesült. Az akasztói székhelyű vállalkozást a soltvadkerti telephelyen hosszú időn át végzett, kiemelkedő vállalkozói tevékenységéért jutalmazták. Soltvadkert Város Közbiztonságáért díjban Bene Zsolt részesült. Soltvadkert Városért kitüntető címet Szabó Sándorné kapott. Soltvadkert Város Szolgálatáért kitüntetésben két személy részesült: Ambrus Ferencné és Beischlagné Kerti Ilona. Az önkormányzat Az Év Sportolója díjat adományozta a HUFBAU-AKKER Ambrus Asztalitenisz Akadémia női NB I.-es csapatának. Az elismerést Ambrus Beáta, Müllerné Valics Emese és Müller Evelin kiváló sportolói helytállásáért, az asztalitenisz-sportágban 2021-ben elért kimagasló eredményeiért vehette át. Soltvadkert Város Sportjáért díjat kapott Nagy János a sakksportágban elhivatottan végzett áldozatos edzői munkásságáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában