aradi vértanúk

2021.10.06. 17:53

Napjaink hőskultuszát vitatta az ünnep szónoka a kalocsai megemlékezésen

Ünnepi műsorral és beszédekkel emlékeztek az aradi vértanúkra szerda délután Kalocsán.

Gábor János

Fotó: Gábor János

Az esős idő miatt a Városi Színházba húzódtak be az önkormányzati megemlékezésre érkezők az október 6-ai nemzeti gyásznap délutáni megemlékezésén. A Kalocsai Thália Társulat színészeinek verses és prózai műsorában korabeli leveleket idéztek, azt szemléltetve, hogy mennyire nehéz volt apaként, férjként, fiúként elköszönni az elkerülhetetlen halálos ítéletek előtt. Az előadást követő ünnepi beszéd többek között arra kereste a választ, hogy jogos-e napjaink hírességeire bármilyen összefüggésben is a hős jelzőt használni.

- Azon gondolkodom, hogy milyen más jelentése van napjainkban annak a szónak, hogy hős. A mozik, reklámok és influenszerek világa hősöket kiált, pedig az igazi hősök sosem mások által, hanem önfeláldozásból születnek. Az igazi hős sosem akar azzá válni, csak magasabb eszmét akar szolgálni – osztotta meg gondolatait ünnepi beszédében Arnold Adrien. A Német Nemzetiségi Önkormányzat Kalocsa elnökeként Aulich Lajos tábornok utolsó szavait idézve emlékeztetett: az aradi vértanúk között sorakozó német, örmény, osztrák, szerb és horvát tisztek számára a saját életük sem volt túl drága egy másik nemzet szabadságáért.

Arnold Adrien hangsúlyozta: bár különböző nyelvet beszéltek, más-más országokból jöttek Magyarországért harcolni, közös volt bennük a haza ügyének szolgálata, az emberi tisztesség és a katonai becsület.

Az idei ünnep időjárásához hasonlóan a kivégzések reggelén is eleredt az eső, vázolta az eseményeket, hozzátéve, hogy a vértanúk bár sápadtan, mégis keményen lépdelve mentek a vesztőhely felé, és méltósággal viselték a halált. A szónok megjegyezte: személyesen neki, és még nyilván sokaknak az a tragédia egyik leginkább példaértékű tanulsága, hogy ezek a nagyon különböző nemzetiségű katonák a nemes cél érdekében képesek voltak szorosan összezárni. A beszédet a neves kortárs, Heinrich Heine magyar szabadságharcról írt soraival zárta.

A nemzeti gyásznap résztvevői a színházban tartott megemlékezés után az épület melletti Batthyány-szoborcsoporthoz vonultak, míg dr. Filvig Géza polgármester, Simon Zoltán alpolgármester és Arnold Adrien a város nevében koszorúval tisztelget a hősök emléke előtt.

Fotó: Gábor János

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában