fenntartható tanyavilág

2021.10.08. 19:35

Csatári Bálint emlékére szerveztek konferenciát Kecskeméten

A Megyeháza dísztermében rendezték meg a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács Csatári Bálint emlékkonferenciát – tájékoztatott közleményében a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat.

baon.hu

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács 2021. augusztus 17-i ülésén határozott arról, hogy Csatári Bálint geográfus, címzetes egyetemi docens, az MTA Regionális Kutató Központ Alföldi Tudományos Intézetének egykori igazgatója munkásságának tiszteletére emlékkonferenciát rendez, melynek központi témája a vízhiány okozta ökológiai problémák és a fenntartható tanyavilág.

A Térségi Fejlesztési Tanács ugyanezen az augusztus 17-i ülésén döntött úgy, hogy megalapítja a „Csatári Bálint szakdolgozat és diplomamunka pályázatot”, melynek célja a természetes vízmegtartó megoldások ösztönzése és fontosságának tudatosítása a hallgatók körében.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Mint írták, a programhoz egyelőre négy egyetem csatlakozott: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kara, a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar, a Szegedi Tudományegyetem, a Geoinformatikai, Természet-és Környezetföldrajzi Tanszék, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szent István Campus. Szeretnék folyamatosan bővíteni a csatlakozó egyetemek körét.

A konferencia résztvevőit Rideg László, a a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács elnöke, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte, méltatva Csatári Bálint munkásságát, környezetünk élhetőbbé tétele érdekében végzett erőfeszítéseit.

Ünnepélyes keretek között adta át az egyetemek képviselőinek a Csatári Bálint pályázatok egy-egy példányát.

A megyei önkormányzat közleményéből kiderül az is, hogy a rendezvényt megtisztelte Sebéné dr. Csatári Eszter, Csatári Bálint lánya, aki köszönetet mondott pályázati lehetőségekért, kiemelve édesapja fiatalokra irányuló figyelmét. – Édesapámnak mindig szívügye volt a tanítás, a fiatalok bevonása a kutatásokba. Úgy emlékszem, nyaranta sokszor hetekig lázban égett, irányította és szervezte a diákok munkáját. A szemeszterek alatt pedig szerdánként Szegedre utazott tanítani. Imádta a tanítást, mindig sokat készült az előadásaira és sok újítást vezetett be a számonkérések során. Ezekről a napokról mindig beszámolt itthon, jó volt hallgatni a szegedi élményeit.

De meggyőző előadásmódjával nem csak az egyetemen oktatott, ha kellett ugyanúgy magával ragadott egy Csiperós gyerekcsoportot Kecskemét főterén, vagy éppen a tanyagondnoki hálózat tagjait a képzéseiken

– fogalmazott Sebéné dr. Csatári Eszter.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Dr. Timár Judit, a Közgazdasági és Regionális Kutatások Intézetének tudományos főmunkatársa Csatári Bálint munkásságáról tartott előadást. A konferencia előadói a Duna–Tisza-közi Homokhátság vízhiányos ökológiai állapotáról, annak javításáról, helyreállításáról, pályázati lehetőségekről adtak tájékoztatást.

Így dr. Viski József, az Agrárminisztérium Vidékfejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkára, Szőke Norbert, a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács szakértője és dr. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója osztottak meg értékes információkat a fenti témákban.

Kerekes László Zoltán, Bugacpusztaháza Község polgármestere a sikeresen megvalósított ökofalu programól beszélt, míg Dr. Győri-Nagy Sándor, a Magyar Ökoszociális Fórum elnöke a fenntartható visszatanyasítási projektet ismertette. Nagy Gergely, a Magyar Ökoszociális Fórum alelnöke pedig a tanyavilág, élményrégió összekapcsolódását, jelentőségét osztotta meg a hallgatósággal, hangsúlyozva a tanyák szerepét, jelentőségét.

A mostani konferencia egy szakmai konferenciasorozat első eleme, amit a jövőben minden évben megrendeznek az érintett megyék, települési önkormányzatok vezetői, valamint a különböző oktatási és szakmai szervezetek részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában