galériával

2021.10.01. 11:28

Átadták a megújult Tisza-holtágakat és a tanösvényt Tiszakécskén

Csütörtökön átadták Tisza-holtág A vizes élőhelyek rehabilitációja és természetvédelmi kezelése a Közép-Tisza mentén című KEHOP-pályázat keretében rehabilitáción átesett 1-es, 3-as és 4-es holtágát, valamint a pályázat keretében kialakított új, két és fél kilométeres tanösvényt. Az átadóünnepséget az Ókécskei Tornacsarnokban tartották.

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

Az 1,2 milliárd forintos Európai Regionális Fejlesztési Alap pályázati forrásából megvalósult, 2019 szeptemberében indult beruházás nyomán több mint 60 hektáron éledt újra a Holt-Tisza három holtágának élővilága. A projekt a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság vezetésével, valamint Tiszakécske Város Önkormányzata és a Közép-Tiszai Vízügyi Igazgatóság közreműködésével valósult meg.

Az eseményen Tóth János, Tiszakécske polgármestere köszöntötte a megjelenteket és emlékeztetett arra, hogy a város térségében fekvő négy holtág rendezése már jó pár éve szerepelt a város céljai között. Ennek megfelelően már a korábbi városvezetés elvégezte a 2-es holtág kotrását és rehabilitációját, majd a város szintén önerőből megvalósította a 3-as holtág bizonyos szintű felújítását. Visszautalt egy 2016-os svédországi utazására, ahol egy cölöpökön álló tanösvényt látott és akkor merült fel benne az ötlet, hogy ezt Tiszakécskén is megvalósítsák. A tanösvény két és fél kilométeren és 12 állomáson keresztül mutatja be a holtág élővilágát. Mint fogalmazott, sok mindenkinek kell köszönetet mondania a sikeres beruházásért, majd egyenként méltatta a projektben dolgozókat.

A polgármester hangsúlyozta, hogy a beruházás természetvédelmi jelentősége mellett Tiszakécske turisztikai vonzerejét is növeli.

Kovács Ernő, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja kiemelte, hogy az eliszaposodott holtágakat már az előző rendszerben is szerették volna megújítani, majd a 2000-es években is voltak ilyen próbálkozások. Elmondta, hogy a kezdeti aggodalmak ellenére sikeres a projekt, amit az is bizonyít, hogy a korábban zömében szúnyogoknak otthont adó területen új fajok jelentek meg.

Kovács Ernő
Fotó: Bús Csaba

Dr. Szeberényi Gyula Tamás, Kecskemét alpolgármestere megyei szinten is fontos beruházásként értékelte a rehabilitációs projektet. Rámutatott, hogy a jövőben kecskeméti óvodák és iskolák gyermekei is ellátogathatnak a természeti kincshez rendhagyó környezetismeret óra keretében.

Fotó: Bús Csaba

Varga Csaba, a kivitelező Duna Aszfalt területi igazgatója ismertette a projekt részleteit. Hangsúlyozta, hogy tiszakécskeiként személyesen is különleges volt számára a beruházás, ami közelebb viszi az embert a természethez és egy olyan kincset adtak vissza a városnak, amit korábban csaknem elfelejtettek.

Elmondta, hogy a rehabilitáció egyszerűbb feladata volt a 3-as és a 4-es holtág alakító kotrása, a hozzá tartozó partrendezéssel. Esetükben mintegy 35 ezer köbméter anyagot mozgattak meg a kotrási munkálatok során, illetve a holtágak közötti vízáramlást biztosító zsilipes műtárgyakat is felújították. A két holtág esetében csak részben kellett lecsapolni a vizet a munkák ideje alatt.

Kivitelezési szempontból az 1-es holtág rehabilitációja jelentette a legnagyobb kihívást, mert teljesen le kellett engedni a benne lévő közel 120 ezer köbméter vizet. Ehhez át kellett telepíteni a holtágban élő halállományt, melyben a Tiszakécske és Környéke Sporthorgász Egyesület végzett áldozatos munkát. Itt közel 55 ezer köbméter anyagot mozgattak meg, amit jelentős partrendezés követett, 145 ezer köbméter anyag megmozgatásával. A köszöntők után a felszólalók átvágták a nemzetiszín szalagot a Nádirigó Tanösvény bejáratánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában