egészségügy

2021.10.24. 11:08

Alig van orvos, aki vállal éjszakai ügyeletet a kiskőrösi térségében

A jelentős betegforgalom is oka lehet annak, hogy a járásból mindössze két orvos vállal éjszakai ügyeletet hétköznap és hétvégén.

Barta Zsolt

Forrás: Shutterstock / illusztráció

Fotó: Shutterstock

Egyre nehezebb megoldani az orvosi ügyeletet hétköznapra és hétvégére a kiskőrösi térségben. A járásból csak két orvos hajlandó bevállalni a munkát. Más térségekből szinte alig lehet olyan szakembert találni, aki dolgozna a késői órákban.

Dr. Kokrehel Hajnalka, a Központi Orvosi Ügyelet felügyelője írta ezt a legutóbbi, soltvadkerti önkormányzati ülésre szánt beszámolójában. Az is kiderül az anyagból, hogy a más területen dolgozó orvosok azért is kerülik a térséget, mivel nagyon jelentős a betegforgalom. Megjegyezte, nem kizárt annak a lehetősége, hogy az ügyeleti rendszer jelenlegi formában januártól megszűnik, ugyanakkor elképzelhetőnek tartja azt, hogy halasztják a változtatásokat. Igaz, ehhez központi döntés kell majd.

Az új próbaüzem januártól Hajdú-Bihar megyében működik majd, ehhez azonban még a kiskőrösi térségből is viszik a mentőtiszteket, hogy azt üzemeltetni tudják. A Kiskőrösi Központi Orvosi Ügyelet számadataiból kiderül, hogy tavaly 4662 olyan ügyet regisztráltak, amely esemény értékű volt. Ebből 129 haláleset volt. Az említett hatalmas számból indokolatlanul, több mint 2600 esetben kértek segítséget a dokumentum megállapítása szerint.

Azaz, több mint az ügyek felében olyan eseteket regisztráltak, amelyek nem tartoztak az éjszakai ügyeletre.

Ilyen volt nemegyszer például olyan gyógyszerek felírása, amelyet napközben, hivatalos rendelési időben a családorvosnak kellett volna megtennie. Érdekes, hogy Kiskőrösről futnak be olyan segítségkérések főként, amelyeket a hivatalos rendelés idején is el lehetett volna intézni. Ennek száma 1302 volt, míg Soltvadkertről, bár csak fele akkora a város létszáma, mint Kőrösé, az indokolatlan ellátásigénylés száma 291 volt. A felnőttek közül Soltvadkertről 435-en fordultak az ügyelethez, míg gyerekproblémával 89-szer kértek segítséget.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában