jubileum

2021.09.28. 09:21

Százötven éves fennállását ünnepelte a félegyházi iskola

A napokban ünnepelte fennállásának 150. évfordulóját Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium. A képviselő-testület döntése alapján Kiskunfélegyházáért kitüntető díjat kapott az intézmény.

Vajda Piroska

Forrás: Beküldött fotó

Fennállásának 150. évfordulóját ünnepelte a napokban a félegyházi Petőfi Gépészeti Szakközépiskola, mai nevén Kiskunfélegyházi Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium. A jubileumi eseményen Kiskunfélegyházáért kitüntető díjat kapott az iskola. A jeles évfordulóra nagyszabású találkozóval, iskolatörténeti kötettel, ősballagással és emléktábla-avatóval készült a volt Tanítóképző, Testnevelési Gimnázium, Petőfi Sándor Gimnázium jubileumi emlékbizottsága.

Rokolya Csaba igazgató beszédében hangsúlyozta: fontos számukra intézményük múltjának megismerése, mivel az elődök nélkül nem állhatnának itt.

– Fontos, hogy a múlt értékeit, eredményeit ápoljuk, és átadjuk a következő generációnak, s azok iránytűként vezessenek bennünket a mindennapi oktató-nevelő munka során – fogalmazott az igazgató, aki szintén a PG-ben töltötte középiskolás éveit, és közel húsz éve a tantestület tagja.

Az iskola történetét ismertetve elmondta, hogy intézményük csongrádi jogelődjében, 1871. november 1-jén 31 növendék kezdte meg tanulmányait.

A Tanítóképzőt a Tisza gyakori áradása miatt 1876-ban helyezték át Kiskunfélegyházára, az Ótemplom mellett álló iskolába.

A jelenlegi épületbe 1904-ben költözött az intézmény. A második világháború utáni megváltozott világ az iskolarendszer átalakulását is magával hozta, így 1955-ig Testnevelési Gimnáziumként, majd 1954 és 1975 között Petőfi Sándor Gimnáziumként működött az iskola. A Bács-Kiskun Megyei Tanács kérésére a művelődésügyi miniszter 1972-ben adta meg az engedélyt, hogy a Petőfi Sándor Gimnázium a következő tanévtől három elsős gépészeti osztályt indíthatott. Ezzel egy új korszak kezdődött az intézmény életében. Az iskola azóta is a szakképzés szolgálatában áll, 2013-tól a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátságának fenntartásában.

– A rövid történeti összefoglaló is mutatja, hogy az eltelt 150 évben intézményünk több átalakítást is átélt, de az abban tevékenykedő tanárok mindig szívügyüknek tekintették a diákok képzését. Hiszem, hogy így van ez ma is, olyan szakembereket képzünk, akik korszerű tudással kerülnek ki a munkaerőpiacra, és a későbbiek során értékes tagjai lesznek a társadalomnak – hangsúlyozta.

Csányi József polgármester (jobbról), az iskola öregdiákja a PG Közösségének Tiszteletbeli Tagja díját veszi át Rokolya Csabától
Fotó: Beküldött fotó

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában