felelős állattartás

2021.09.28. 14:00

Négylábúak és gazdáik egymáshoz csiszolódását segíti a Bajai Kutyaiskola

Időnként nagy meglepetést kelt a bajaiak körében, amikor egy csapat kutya megjelenik a Sugovica partján, a Sétáló utcában vagy éppen a Petőfi-sziget rendezvényterét tölti be vidám csaholásuk az önfeledt játék során. Legutóbb néhány hete tartottak városi sétát a Bajai Kutyaiskola növendékei gazdistól.

Rab Rita

A városi sétán az egyik feladat, hogy a kutyákat le kell ültetni, és várniuk kell, amíg a gazdi pihen

Fotó: Rab Rita

Nagy népszerűségnek örvend a Bajai Kutyaiskola a kutyások körében. A házi kedvenceket előszeretettel hordják el gazdáik, hogy megtanulják az alapvető ismereteket kedvenceik táplálásáról, a közös játékról, a mozgásigény kielégítéséről. Stílusosan az Állatok Világnapjához közel (október 4-e) indítják legújabb képzéseiket. Herzné Kovács Arankával, a Bajai Kutyaiskola vezetőjével beszélgettünk, aki elmondta:

– A rossz idő beköszönte előtt még meghirdettünk egy őszi engedelmességi tanfolyamot négy korcsoportban. Terveink szerint indítunk kutyaovit, illetve alapozó-, középhaladó és haladó szinteken képzést. A 10 alkalmas tanfolyamok keretei között két alkalommal, városi rutin (szituációs) sétálást is beiktatunk, hiszen a közös séta rendkívül fontos a gazdi-kutya kapcsolat alakításában, fejlődésében. Az időpontok esetében gondolunk arra is, hogy a kutyatulajdonosok elfoglaltságuk, munkaidő-beosztásuk miatt a késő esti órákban vagy a hétvégén tudnak inkább időt szánni az ebek képzésére.

Szerencsére több fiatal, még középiskolás csoporttagunk is van. Ennek nagyon örülünk, hiszen egy állat gondozása, nevelése mindig nagy felelősség, amit majd a későbbi felnőtt életében is jól tud kamatoztatni a fiatal gazdi.

Fentiek miatt a képzések hétköznap este vagy szombati napokon reggelenként lesznek nyolc, illetve kilenc órától kezdődően, maximum egy órányi időtartammal. A tanfolyamok zárásaként pedig házi vizsgával mérjük fel az elsajátított tudást – mondta Herzné Kovács Aranka.

Arra a kérdésre, hogy hány hónapos kortól kezdődik a képzés és egyáltalán mikortól érdemes elvinni a kutyust, a szakember elmondta, ők három hónapos kortól várnak minden kutyát és gazdáját a kölyök csoportba, ez az a bizonyos kutyaovi, 12 hónapos kor felett pedig a felnőttcsoport tagjaként kapcsolódhat be.

A kutyaiskola vezetője arról is beszámolt, hogy miért érdemes beiratkozni egy ilyen tanfolyamra: – Azon túlmenően, hogy itt az együttlét során valódi kikapcsolódás, a szabadidő értékes eltöltése történik jó hangulatú órákon, nagyon fontos a szocializáció mind a kutyákkal, mind emberekkel szemben. Ez alap. Aztán a közös játékok során valósul meg a kutya és gazda kapcsolatépítése. Megtörténik az engedelmességi alapok megtanulása, helyes viselkedési formák megtanítása is oly módon, hogy a gazdik és kutyájuk párhuzamosan, együtt egymással és egymástól tanulnak. Ugyanígy fontosnak tartjuk, hogy fokozzuk a motivációt a képzések során az élelem és játék iránt is. Ezért kell például üres hassal érkezni az órákra. Egyébként ha valaki szeretné, akkor felkészülhetnek egyes nemzetközi engedelmességi vizsgákra is, mint például az IGBH kísérőkutya-vizsga. De a cél, hogy engedelmes, a gazdáját tisztelő és szerető négylábúak és elégedett állatszerető gazdáik töltsék együtt a találkozásokat – mondta el Herzné Kovács Aranka.

A városi sétán az egyik feladat, hogy a kutyákat le kell ültetni, és várniuk kell, amíg a gazdi pihen
Fotó: Rab Rita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában