hivatás

2021.09.03. 11:25

Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést kaptak Baja kiválóságai

Rangos állami elismerést, a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehetett át Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztertől augusztus 23-án dr. Zöld Lászlóné, a Bács-Kiskun megyei közgyűlés tagja, önkormányzati képviselő és dr. Nebojszki László, a Szent László ÁMK mérnöktanára.

Márton Anna

Zöld Lászlóné képviselő, Zsigó Róbert államtitkár és Nebojszki László, a Szent László ÁMK mérnöktanára

Fotó: Márton Anna

Mint arról beszámoltunk, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli minisztert adta át a napokban a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetéseket Zöld Lászlónénak és dr. Nebojszki Lászlónak.

Hírportálunk elsőként Zöld Lászlóné képviselőt kérdezte az elmúlt 23 év közéleti munkájáról. – Nem gondoltam, hogy valóban én kapom a magas kitüntetést. Engem az is meglepett, hogy ilyen sokan gratuláltak, őszintén nem gondoltam, hogy ennyien figyeltek rám. Én eddig semmilyen kitüntetést nem vettem át, mindig úgy gondoltam, hogy azért vagyok itt ezen a helyen, hogy a munkámat végezzem és ezért nem jár köszönet vagy kitüntetés. Ugyanakkor nagyon jó érzés volt, hogy gondoltak rám – fogalmazott a kitüntetett, aki 1998 óta önkormányzati képviselő, előtte már a munkája során a Lelki egészségvédő és pszichiátriai gondozóban dolgozott, mint csoportvezető és már ott is olyan feladata volt, ami a segítségnyújtásról szólt.

Mint mondta, nagyon szereti a munkáját. Már akkor kezdődött a segítőmunkája, amikor 17 településre jártak ki – a pszichiátriai betegek jelentős része vagy depressziós volt, nem talált magának munkát, vagy nagyon sok problémája volt, amin segíteni kellett.

– Én kezdettől fogva úgy voltam vele, hogy akkor várhatok a betegtől javulást, ha segítem abban, hogy visszakerüljön a közéletbe, el tudjon helyezkedni dolgozni.

Nagyon-nagyon szeretem ezt a feladatot végezni, úgy érzem, hogy amit teszek, az fontos a lakosság számára. Hiszen azért keresnek fel a fogadóóráimon vagy telefonon. A gondok a kicsitől a jelentősebb problémákig terjednek olykor. Úgy éreztem, tudok hatékony lenni, hiszen visszaigazolást kapok a panaszostól, hogy köszöni, hogy segítettem. Én úgy éreztem, hogy ez fontos, és nem vártam köszönetet

– részletezte hírportálunknak a kitüntetett képviselőnő.

A két évtizede tartó munkában a jogász férje is sokat segített a képviselőnőnek, hogy jól lássa a feladatot, illetve a megoldásokat, de a fia is mindig ott volt mellette, ha szüksége volt rá.

– Nagyon köszönöm a családomnak, hogy türelemmel nélkülözték a távollétemet, ha el kellett mennem a munkám miatt. A képviselőtársakra is mindig tudtam számítani. Ha kicsit vehemensebben álltam az adott kérdéshez, akkor kedvesen rám szóltak, hogy higgadjak. Mert legtöbbször nehezen tudtam elfogadni azt, hogy nem úgy zajlanak a dolgok ahogy én azt elképzeltem. De ez ritkábban fordult elő, hála istennek – fogalmazott Zöld Lászlóné.

Zöld Lászlóné képviselő, Zsigó Róbert államtitkár és Nebojszki László, a Szent László ÁMK mérnöktanára
Fotó: Márton Anna

Az elmúlt évek feladataiból kiemelte, hogy nagyon nagy örömmel és odaadással végezte az Egészséges Baja Városért Közalapítványban is a munkáját, jó szívvel emlékszik vissza erre az időszakra.

– Tulajdonképpen 2000-től nagyon-nagyon szerettem és szívesen végeztem a feladatom az Egészséges Baja Városért Közalapítványban. Volt olyan része, ami az egészségfejlesztéssel, egészségmegőrzéssel foglalkozott, de a szociális területen is, a rászorulók segítése közel áll a szívemhez. A közalapítványon keresztül úgy tudtam ellátni a feladatomat, hogy a vállalkozók támogattak. Kezdetben csak néhányan, később már maguktól kerestek. Amikor már a vállalkozók maguktól jöttek, az nekem egy csodálatos érzés volt. Hogy mennyire sok olyan jó szándékú ember van, ha látja, hogy a támogatása jó helyre kerül, akkor önzetlen és adakozó. Mindig többen és többen segítették a segélyakcióinkat, erre nagyon jó szívvel gondolok vissza. Nagyon jó arra is visszagondolni, hogy a képviselői munkám során megtapasztaltam, ha egy képviselő aktív, akkor keresik. Nemcsak akkor kell a lakosokat keresni, amikor választások vannak, hanem akkor is, amikor sima hétköznapok. Jelen kell hogy legyen a képviselő a területén, akkor tud hatékony lenni – mondta dr. Zöld Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában