galériával

2021.09.13. 17:25

Kecskeméti színészek elevenítik meg a leggyakoribb bűneseteket

Szeptemberben közel ezer középiskolás láthatja azt a négy kis színdarabot, melyek a balesetek megelőzéséről, a helyes közlekedésről vagy éppen a netes csevegésekről és zaklatásokról szólnak. Mindez a rendőrség és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház közötti együttműködésnek köszönhető.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Négy történet és megannyi megszívlelendő tanulság: pár szóban összefoglalva ezt nyújtja a Crash-Ütközés címet viselő előadás-sorozat, mely hétfőn indult útjára Kecskeméten, a Kelemen László Kamaraszínházban. Érdemes azonban bővebben is kitérni a kezdeményezésre, hiszen egyrészt több száz helyi középiskolást mozgat meg, emellett pedig kifejezetten üdvözlendő a célja.

Mint Bóbis Attila rendőr alezredes, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője elmondta: a színházzal közös sorozatukat már tavaly megtervezték, de akkor a járvány közbeszólt, és meghiúsította az előadásokat. Jelenleg viszont nincs akadálya, hogy szeptember minden hétfőjén két-két alkalommal, és alkalmanként száz-száz diáknak bemutassák a színészek a rövid jeleneteket.

Bóbis Attila hangsúlyozta, mindegyik történet sajnos a megyében és a közelmúltban megtörtént szomorú eseményeket dolgoz fel, és ami ugyanilyen fontos, az előadásokat követően a látottakról a tinédzserek elbeszélgetnek a rendőrség munkatársaival és Vizinger Erzsébet krízistanácsadó szakpszichológussal.

– Az a fontos, hogy a diákok maguk rájöjjenek, a színészek által alakított karakterek miben hibáztak, hogyan lett volna elkerülhető a tragikus baleset. Szeretnénk arra is felhívni a figyelmet, hogy a közlekedés milyen veszélyes üzem, mennyire fontos bekapcsolni a biztonsági övet és hogyan lehet könnyen baj abból, ha valaki vezetés közben csetel, posztol vagy fényképeket nézeget – fogalmazott az alezredes.

Hozzátette: kifejezetten a középiskolás korosztálynak tervezték a sorozatot, hiszen közülük sokan ezekben az éveikben szerzik meg a jogosítványt, vagy esetleg már rendelkeznek is vele. Bóbis Attila az első csoport tapasztalatai alapján úgy látja, a Crash sikeres lesz, mindenesetre ha a tapasztalatok pozitívak, akkor várhatóan a megye több városába is elviszik majd.

Több száz fiatal nézheti meg a színdarabokat
Fotó: Bús Csaba

A jeleneteket Tóth Kata, a színház dramaturgja írta és Csapó Virág, Horváth Alexandra, Kelecsényi Panni, Koller Krisztián, Konyári Tamás, Lakatos Máté, valamint Szegvári Júlia játssza el őket. A dramaturg kijelentette: fontosnak, kötelességüknek tartják, hogy olyan problémákkal foglalkozzanak, amelyek hangsúlyosan jelen lehetnek a mai diákok életében. Azt is kiemelte, hogy a színészek mellett négy munkatársuk dolgozik az előadások hang-és fénytechnikáján, a szöveget pedig előzetesen leegyeztették a rendőrséggel, hogy még véletlen se hangozzék el benne olyan, ami nem helyénvaló vagy nem életszerű, szakmaiatlan.

Portálunk munkatársai a Kada Elek iskola diákjaival tekinthették meg a rövid darabokat. Volt, amelyik a fülhallgatóban szóló hangos zene miatti figyelmetlenséget, és az ebből bekövetkező gázolást helyezte középpontjába, majd utána részletesen megbeszélték a résztvevőkkel, hogyan helyes megközelíteni egy zebrát az autósnak és hogyan egy gyalogosnak.

A második felvonásban egy felelőtlen manőver miatt kerekesszékbe kényszerült nő (valójában Csapó Virág) vallott az őt ért súlyos csapásról, és hogy ezzel miként birkózott meg, majd egy sofőrt és a szemtanúkat kérdezték a nyomozók egy szilveszteri buli utáni, részegen elkövetett halálos gázolásról.

De talán az utolsó volt a legelgondolkodtatóbb: napjaink súlyos tinikre leső veszélyéről, a netes közösségi életről, a gyakran lélektelen-semmitmondó csetelésekről, az álprofil mögé bújó bűnözőkről, valamint az előnytelen fotókkal való visszaélésekről, zsarolásokról, zaklatásokról, a megszégyenítésről és az áldozatok meneküléséről szólt, nem véka alá rejtve:

elképzelhető, hogy egy ilyen eset öngyilkossággal is végződhet.

A rendőrség szakemberei azonban nyomatékosan felhívták a figyelmet, hogy van kiút, a szülők mellett a problémákkal küzdő tinik felhívhatják a telefonos lelkisegély-vonalakat, vagy szüleikkel közösen elmehetnek pszichológushoz, a zsaroló fotók miatt pedig az adott közösségi oldalhoz, a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatósághoz vagy a rendőrséghez is fordulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában