galériával

2021.09.13. 11:25

Felújított óvodával és záportározóval gazdagodott Szalkszentmárton

Közel háromszázhetvenmillió forintot fordított fejlesztésre az idén a szalkszentmártoni önkormányzat. A projektek a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatain elnyert támogatásból, illetve saját erőből valósultak meg.

Gulyás Sándor

Projetátadások Szalkszentmárton Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/12

Fotó: Gulyás Sándor

Három beruházás készült el idén Szalkszentmártonban. A részletekről Káposztás Tibor polgármester beszélt a projektek záró rendezvényén.

Fotó: Gulyás Sándor

– Az első, a legfontosabb, egyben a legtöbb fejtörést okozó beruházásunk az óvoda projekt volt. A helyi Bóbita Óvoda telephelyeinek megújítására hatvanötmillió forintot költött az önkormányzat. A munkálatok során megvalósult mindkét óvodai épület energetikai korszerűsítése, hőszigetelést kaptak a falak, megújult a fűtésrendszer. A beruházásnak köszönhetően a Posta utca felőli óvoda fűtését elektromos áram biztosítja. A szükséges energiát a környezettudatosság és a takarékosság jegyében napelemek szolgáltatják. Mindkét épületben sor került a nyílászárók cseréjére és a falak hőszigetelésére, megvalósult a részleges akadálymentesítés is. A Mező utcai óvoda új tetőszerkezetet, és egy kondenzációs gázkazánt is kapott – részletezte a polgármester.

Nyolcvanmillió forintot költött a szalkszentmártoni önkormányzat a község dél-nyugati részén található, helyi elnevezés alapján „Körtó”-nak nevezett terület megújítására.

– A beruházás során 310 méter hosszúságban újult meg a csapadékvíz elvezető csatorna, a 3515 köbméter vízmennyiség befogadására alkalmas záportározó,

valamint fenntartási sávot, szivattyúállomást alakítottak ki, átereszeket és műtárgyat építettek a szakemberek. Rövidesen elindul a település csapadékvíz elvezetési programjának II. üteme is, melyhez a forrást ugyancsak TOP-os keret biztosítja 250 millió forint értékben. A kivitelezési munkát jövő tavasszal szeretnék kezdeni. A fejlesztés eredményeként a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni – tette hozzá Káposztás Tibor.

– Januárban nyitotta meg kapuját a hét gyermek ellátását biztosító, két új munkahelyet teremtő minibölcsőde. A beruházás költségeit az elnyert 68,6 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásból, illetve saját erőből fedeztük. Megvalósult az önkormányzati tulajdonú épület fűtéskorszerűsítése, a nyílászáró cseréje, a falak hőszigetelése. A homlokszigetelés cseréjére is sor került a lehető legteljesebb energetikai korszerűsítés érdekében.

A projekthez a település további 1,3 millió forinttal járult hozzá, mely lehetővé tette, hogy egy mini-KRESZ-parkot alakítunk ki az udvaron

– tette hozzá a polgármester.

Dr. Salacz László országgyűlési képviselő köszöntőjében kifejtette, hogy a koronavírus ellenére a fejlődés nem állt meg hazánkban, melynek ékes példája Szalkszentmárton.

– A magyar kormány és az Európai Unió jóvoltából mintegy 70 milliárd forint állt a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendelkezésére, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében szétossza azt a megye települései között. A települések vezetőinek tapasztalatára, bölcsességére volt bízva, hogy ez a hatalmas összeg hogyan hasznosul.

Szalkszentmárton képviselő-testülete megfontoltan döntött, hiszen mi szolgálná jobban a település érdekeit, mint a korszerű 21. század követelményeinek megfelelő óvoda és bölcsőde, valamint a szabadidő sokoldalú eltöltését, kikapcsolódást elősegítő létesítmény

– fogalmazott beszédében dr. Salacz László.

Fotó: Gulyás Sándor

Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Megyei Szervezetének elnöke a szalkszentmártoni beruházások hasznosságát emelte ki.

– Szalkszentmárton vezetősége eldöntötte, hogy milyen fejlesztéseket kíván megvalósítani a település fejlesztése érdekében, a rendelkezésre álló közel 370 millió forintból. Az elkészült beruházások a népesség megtartó erejét szolgálják, elősegítik a fiatalok helyben maradását. Ebből a szempontból a legfontosabb az óvoda és a bölcsőde, hogy a szülők biztonságban tudják gyermekiket, és nyugodtan el tudjanak menni dolgozni – emelte ki Gáspár Ferenc.

Az elkészült beruházásokat Alföldy-Boruss Dániel református lelkész áldotta meg. A projektzáró rendezvényen közreműködtek a Bóbita Óvoda növendékei és a helyi Petőfi Sándor Általános Iskola 4. osztályos diákjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában