JÁSZSZENTLÁSZLÓ

2021.09.01. 14:41

Bepillantást nyújt a kiállítás a dédszülők szabadidős életébe

Így múlat­ták dédszüleink a szabadidőt címmel nyílt helytörténeti kiállít­ás a helyi közösségi házban.

Tapodi Kálmán

A tárlatnyitóra a házigazdák mellett a testvértelepülésekről is érkeztek vendégek

Fotó: Tapodi Kálmán

– A képek is bizonyítják, hogy nem igaz az a feltételezés, hogy a múlt század elején csak dolgoztak az emberek vagy csak kocsmákba jártak kikapcsolódni. Dédszüleink szabadidős élete – habár ezt a mostanában használatos fogalmat aligha ismerték – ugyanolyan színes, sőt, talán még színesebb volt, mint manapság – mondta el Mészáros László, a kiállítást szervező faluvédő egyesület elnöke.

– Jászszentlászlón is megjelentek a különböző civil szervezetek, például a sport­egyesület, a vadásztársaság, amatőr színjátszók, de vallási és politikai csoportosulások is voltak. Anyagi és társadalmi helyzettől függően igen változatosan élték a szabadidőt eleink. A kirándulás már az 1920-as években is népszerű volt. Az itteni nagypolgári réteg már megtehette, hogy kiránduljon Szegedre, a Balatonhoz, vagy éppen Gemenc volt az úti céljuk. A helyi kispolgárság pedig a környező erdőkbe járt piknikezni, és ugyanúgy bográcsoztak, mint azt manapság is gyakran teszik az itt élők. Nemcsak padkaporos bálokat rendeztek, hanem komoly társasági összejövetelnek számító zenés-táncos rendezvények is voltak, amiről a fotók mellett korabeli újságcikkek is beszámolnak – sorolta Mészáros László, akitől megtudtuk, hogy a kiállítás szeptember végéig látogatható.

A közösségi ház előterében jászsági mintákkal díszített kézimunkákat állítottak ki. A jász motívumok elsajátításában a jászberényi múzeum szakemberei voltak a helyi kézimunkaklub segítségére.

A tárlatnyitóra a házigazdák mellett a testvértelepülésekről is érkeztek vendégek
Fotó: Tapodi Kálmán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában