kézműves termékek

2021.09.28. 19:28

A polgármestert is megajándékozták a szalki papírfonók

Ajándékkal lepték meg a napokban a szalkszentmártoni papírfonó szakkör tagjai Káposztás Tibor polgármestert. Az ügyes kezű hölgyeknek nem ez az első felajánlása, a közelmúltban a helyi művelődési ház kapott a nagy szakértelemmel és szeretettel készített kézműves termékekből.

Gulyás Sándor

Papaírfonók Szalkszentmárton Bács-Kiskun Megye Petőfi Népe Gulyás Sándor 2021/09/23 a képen balról-jobbra): Szabóné Trepák Irén, Szabóné Czuczor Teca, Olasz Ági, Káposztás Tibor, Durvayné Kovács Eszter, Krepszné Béki Mária

Fotó: Gulyás Sándor

A papírfonással öt esztendővel ezelőtt ismerkedtek meg a szalkszentmártoni asszonyok, lányok. A technikát Mészárosová Alena tanította meg a lelkes csapatnak. A cseh származású asszony szakmai tudása és szigorúsága gyorsan meghozta gyümölcsét.

– A szakkör két fővel indult, ám híre gyorsan elterjedt a faluban, így a létszám rövidesen felduzzadt. Elsőként a középkorúak és nyugdíjasok, a fiatalok és később a környező településekről érkezők is bekapcsolódtak a munkába. Az internetet segítségül hívva több országos papírfonó csoporttal is felvettük a kapcsolatot, cseréltünk velük tapasztalatot – emlékezett vissza a kezdetekre Czuczor Teca, a szakkör vezetője.

A csoport két éve a helyi közösségnek is bemutatta munkáit, mintegy ötszáz kosarat állítottak ki a falunapon. A papírfonatoknak hatalmas sikere volt, annyi rendelés érkezett, hogy alig győzték teljesíteni.

– Az egészen kicsi kosaraktól kezdve a nagy tárolókig, szekrényig szinte bármit meg lehet fonni papírból. Esetenként maga a tervezés több időt igényel, mint a kivitelezés. Bár egy dísztárgy megalkotása is hosszú órákba kerül. Maga az alapanyag nem kerül sokba, hiszen nem kell hozzá más, csak újságpapír, néhány kerékpárküllő, csipeszek, faragasztó, illetve festékek, lazúrok vagy lakk. A papírfonást megtanulni nem boszorkányság. Titka a biztos pálcatekerés, a jó ragasztó. A harmadik legfontosabb a technika elsajátítása, ami a kosárfonásra alapszik. Mesterünk, Mészárosová Alena következetességének, szigorúságának köszönhetően gyorsan ment a tanulás, bár egy-egy majdnem kész, ám hibás kosár visszabontásakor nekem is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom – mondta mosolyogva Czuczor Teca.

Fotó: Gulyás Sándor

A szakkör magja máig megmaradt, és nagy lelkesedéssel fonják a kisebb-nagyobb, változatosnál változatosabb formájú kosarakat. A munka közben több alkalommal idézik fel a közelmúltban elhunyt tanítómesterük mondásait, intelmeit.

– A szakkörünkben készült termékek zömét elajándékoztuk, kaptak belőle támogatóink, a könyvtár, a művelődési ház, és most az önkormányzat is. A többletet értékesítjük, a bevételt alapanyagokra költjük. Célunk, hogy átadjuk tudásunkat. Jó néhány alkalommal tartottunk foglalkozásokat oktatási intézményekben, vittük el Szalkszentmárton jó hírét több településre is. Kiskőrösön voltunk a megyei napon kiállítani. Legközelebb a szabadszállási Strázsa tanyán mutatjuk be tudásunkat, osztjuk meg tapasztalatainkat az Európai Hulladékcsökkentési Hét magyarországi programsorozatának keretében. A jövő évben pedig a helyi óvodában fonunk kosarakat húsvétra – emelte ki a kézművescsoport menedzsere.

Az alkotók egy csoportja. Balról jobbra: Szabóné Czuczor Teca, Szabóné Trepák Irén, Durvayné Kovács Eszter, Krepszné Béki Mária és Olasz Ági

A papírfonásról dióhéjban

Egy fonott papírkosár megalkotása két nagy lépésből áll, a papírvessző elkészítéséből, majd a fonásból. A kellő mennyiségű papírcsík legyártása után kezdődhet az igazi munka. A kosár alapjának elkészítése, majd maga a fonás, végül a szélek eldolgozása. A munkát akrilfestékkel és lakkozással lehet látványossá és időtállóvá tenni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában