Csengőd

2021.08.01. 15:15

Visszafogott gazdálkodás mellett is fejlődnek

„Büszkék vagyunk arra, hogy nem csökken településünk lakosságának száma” – nyilatkozta hírportálunknak a 2150 lelket számláló Csengőd polgármestere, Pivarcsi Csaba.

Barta Zsolt

Az elöljáró nehéz anyagi helyzetben vette át a település vezetését 2019-ben. Ebből, ha lassan is, de úgy tűnik, kilábal az önkormányzat. Sajnos a faluban nincsenek olyan nagyadózók, melyek a helyi iparűzési adót jelentősen szaporítanák, mint akár a szomszédos Akasztón vagy akár Tabdiban. Az idei évet folyószámlahitellel kezdte a település, voltak nagyarányú tartozásaik, de többéves, ütemezhető törlesztéssel eleget tesz az önkormányzat a kötelezettségeinek.

– A stabil, biztonságos működtetés biztosított, sokkal jobban állunk, mint tavaly

– hangsúlyozta a falu elöljárója, hozzátéve: a közelmúltban írták alá a 14 fős minibölcsőde kivitelezését egy vállalkozóval, ami növeli a megtartóerőt. Évente 13-17 gyermek születik Csengődön, ezért indokolt a minibölcsőde alapítása. Ugyan a lakásépítések nem jellemzőek a településen, de a belterületi ingatlanok a falusi családi otthonteremtési kedvezmény támogatásával elkelnek.

A település most nagyberuházás előtt áll. Egy negyedmilliárdos projekt következtében felújítják a központi konyhát, amely 250 embert lát el ebéddel a faluban. Azért is szükséges, mert a Covid idején nőtt a meleg ételt rendelők száma. A konyha és a bölcsőde jövőre készül el, akárcsak a ravatalozó. Ha lesz megfelelő ajánlat, akkor idén elindul az építkezés, és legkésőbb jövő tavasszal elkészülhetnek a beruházások. A legforgalmasabb területen – ahol az orvosi rendelő, a védőnői szolgálat, a bank, a templom és az iskola található – a Magyar Falu Program keretében megújul a járda.

Pivarcsi Csaba elmondta, a művelődési ház mögötti területen a közelmúltban közösségi teret alakítottak ki, ami alkalmas a település rendezvényeinek megtartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában