orgovány / galériával

2021.08.29. 13:58

Kulturális programok és éjszakai túra is várta az érdeklődőket a falunapon

A Falvak Éjszakája programsorozat keretében tartották meg a három napig, péntektől vasárnapig tartó falunapot Orgoványon.

Horváth Péter

Akárcsak a mesebeli ünnepek, idén először három napig tartott a falunap Orgoványon. A település először csatlakozott a Falvak Éjszakája programsorozathoz, ezért péntektől vasárnapig a hagyományos falunapi mulatság mellett számos kulturális és közösségi program várta az érdeklődőket a fennállásának 120. évfordulóját ünneplő nagyközségben.

A programfolyam pénteken kezdődött, Virágh József orgoványi költő megzenésített verseit adta elő a TBX Band Kosiczky Ferenccel és Virágh Pannával a Dr. Tóth Zoltán emlékparkban. Ugyanitt Orgovány Anno címmel videofilm-vetítést tartottak a korabeli nagyközség életképeiből. A kulturális élményt éjszakai túra követte Csernák Marcsi vezetésével.

A szombat volt a klasszikus falunapi mulatság ideje, ami hagyományosan a kora reggeli zenés ébresztővel kezdődött, lovaskocsiról szólt a szemeket nyitogató nótaszó. Délután hagyományőrző lovasfelvonulás következett a Piactérről. Az ünneplésből a gasztronómia sem maradhatott ki, számos csapat nevezett bográcsával és titkos receptjével az Orgovány Ízei Főzőversenyre, ahol nem a győzelem, hanem a részvétel volt fontos, ezért minden résztvevőt díjaztak a szervezők. A piactérről indult a menettánc és a fogatszemle, melynek végére nem csak a lovaskocsik, hanem az eső is megérkezett, de a komor idő ellenére vidám hangulatban folytatódott a nap a Kisbíró köszöntőjével és a fiatal csőszpárok, majd az ovisok táncával.

Ezt követte a polgármesteri köszöntő. Gál Szilvia, Orgovány elöljárója elmondta, hogy

többszörös ünnep a település számára a három nap, amikor a pandémia után ismét együtt lehet a falu népe és együtt ünnepelhetik a falu 120 éves fennállását,

majd a program szervezőinek munkáját méltatta: köszönetet mondott Tóthné Szakolczai Tündének, a művelődési ház vezetőjének, munkatársainak és Horváth Zsolt koreográfus-díszlettervezőnek a programok összeállításáért és megvalósításáért. A település 33 ifjú polgárát is köszöntötte a polgármester. A táncos blokkban a Mamadance, a Golddance és az Orgovány Gyöngyszemei léptek fel, az este sztárvendége a Bon Bon zenekar volt, majd Paya&Big Bang Party zenekar adott koncertet.

Vasárnap délután Maszlik István festői munkásságának 35 éves jubileuma alkalmából nyílt kiállítás a művelődési házban. A focipályára megérkezett a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Mesebusza és ugyanott a Kunszállás, Fülöpjakab, Jakabszállás és Orgovány öregfiai vívtak egymással futballmeccset.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában