programajánló

2021.08.11. 07:00

Két napon át ünnepelnek Hercegszántón

Ebben az évben már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szántóiak Napját.

Tölgyesi Gábor

Az ősbemutatót több százan tekintették meg, elismerően nyilatkoztak a produkcióról

Forrás: Tölgyesi Gábor

A település nyarainak jelentős kulturális eseménye a Szántóiak Napja. Ezt idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg. Az előző évben mutatták be az Egy tragédia üzenete című történelmi népi táncjátékot. A nagy sikerre való tekintettel ez a mű idén újra látható lesz. Az előadás augusz­tus 13-án, pénteken, 21 órakor kezdődik az Albert Flórián téren felállított színpadon.

– A Szántóiak Napja nemcsak a hagyományok őrzéséről, bemutatásáról szól – mondta Varga Gábor polgármester. – Ez az elismerések napja is. Jeles esemény lesz a műsor kezdete előtt, hiszen átadjuk az önkormányzatunk által adományozott Hercegszántó Díszpolgára címet. Ezt pedig Vöő Sándor kapja, aki 1956-ban hagyta el Hercegszántót. Az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, de szülőfaluját soha sem felejtette, felejti el. Az ő felajánlásából és anyagi támogatásával készült el a Vodica-Máriakert kegyhelyen a 10,5 méter magas Szűz Mária-­szobor – tette hozzá a polgármester. Az est táncházzal zárul, a talpalávalót a Santovci Tamburazenekar szolgáltatja.

Másnap, szombaton folytatódik az ünneplés. A helyi Veseli Santovcani Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesület jubilál. A 35 évvel ezelőtt megalakult közösség emlékműsora 20 órakor kezdődik a község központjában. Ebben a programban az ünneplő egyesület táncosain kívül fellép a Nagybaracskai Néptánccsoport, a pomázi Opanke szerb egyesület, a vajdasági Kupuszina és Backi-Breg települések csoportjai, a helyi tamburazenekar, valamint Orcsik Darinka és Varga Veronika. A jubileumi nap táncházzal fejeződik be, ahol a jó hangulatot a Zara zenekar biztosítja Kityo vezetésével.

Borítóképünk archív-felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában