top

2021.08.14. 06:55

Háromszáztíz méter hosszúságban újult meg a szalki csatorna

Nyolcvanmillió forintot költött a szalkszentmártoni önkormányzat a település délnyugati oldalán található, helyi elnevezés alapján Körtóként ismert terület megújítására. A beruházás költségeit a megyei Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert vissza nem térítendő támogatásból fedezte a község.

Gulyás Sándor

Káposztás Tibor polgármester, Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Farkas István műszaki ellenőr

Forrás: szalkszentmártoni önkormányzat

Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt az ország számos pontján jelent problémát a csapadékvíz megfelelő elvezetése. A lezúduló nagy mennyiségű esővizet olyan helyre kell vezetni, ahol nem okoz kárt az épületek szerkezetében, nem mossa alá azokat, nem okoz korrodálódást és nem teszi tönkre a termőföldeket sem.

– Településünk déli területének csapadékvíz-befogadója közvetlenül vagy közvetve a község határában húzódó Vadas-­csatorna és annak ágcsatornái.

A mellette található – a helyiek körében Körtóként ismert – mesterséges állóvíz az idők során olyan mértékben feliszapolódott, hogy egy hirtelen lezúduló nagyobb mennyiségű csapadék befogadását nem tudta volna biztosítani.

A Körtó lecsapolására létesült csatorna pedig annyira feltöltődött náddal és egyéb növényzettel, hogy szükség esetén szerepét csak korlátozottan volt képes ellátni. A település vezetése már a 90-es években látta, hogy csak nagyobb beruházás révén lehetséges a felújítás. A község teljes területének csapadékvíz-elvezetésére készült tervek azóta már elavultak. A másfél évvel ezelőtt benyújtott TOP-os pályázatnak köszönhetően megvalósulhatott az új csapadékvíz-elvezetési program I. üteme. A műszaki átadás a napokban kezdődött meg – tájékoztatta a baon.hu-t Káposztás Tibor polgármester.

A beruházás során 310 méter hosszúságban újult meg csapadékvíz-elvezető csatorna, 3515 köbméter vízmennyiség befogadására alkalmas záportározót, valamint fenntartási sávot, szivattyúállomást alakítottak ki, átereszeket és műtárgyat építettek a szakemberek. A lakosság körében végzett szemléletformálás része még a projektnek, melyet ősszel fognak megvalósítani.

– A település csapadékvíz-elvezetési programjának II. üteme is megkezdődött, melyhez a forrást egy újabb TOP-os keret biztosítja 250 millió forint értékben.

A tavasszal beadott pályázat pozitív bírálatát követően a szerződéskötés folyamatban van. A kiviteli tervek készülnek, várhatóan szeptemberben a vízjogi létesítési engedélyhez szükséges dokumentumok rendelkezésre fognak állni. A kivitelezési munkát jövő tavasszal szeretnék kezdeni. A fejlesztés eredményeként a problémás, vagyis a belvízzel veszélyeztetett helyek, területek megszűnnek, a csatornahálózat összefüggő hálózatot alkot és képes lesz a település egészének vízelvezetését ellátni – tette hozzá Káposztás Tibor.

Káposztás Tibor polgármester, Gulyásné Horváth Tünde alpolgármester, dr. Salacz László országgyűlési képviselő és Farkas István műszaki ellenőr
Fotó: szalkszentmártoni önkormányzat

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában