BUGAC / MÓRICGÁT

2021.08.09. 13:56

Harminc éve indult az első lelkigyakorlatos tábor a Hittanyán

Harminc éve indult el az ifjúsági lelkigyakorlatos tábor a Hittanyán. A tábor az elmúlt három évtized alatt a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye legnagyobb ifjúsági eseményévé nőtte ki magát, eddig több mint háromezer diák táborozott a bugaci puszta csendjében. A jubileumi évfordulót szombaton ünnepelték.

Vajda Piroska

Közel száz sátorban, több mint százötven fiatal vett részt a harmincadik ifjúsági lelkigyakorlatos táborban, melynek idén Szent József Éve kapcsán a házasság és a családi életre való felkészülés volt a fő témája.

Az első tábor még családias, szűk körben zajlott, ám ma már több mint száz fiatal táborozik egy-egy alkalommal a bugaci pusztában található Hittanyán. Az elmúlt harminc év nagyon sok áldást hozott a táborozóknak, sokan itt kaptak meghívást a papi, szerzetesi hivatásra. Életre szóló barátságok, szerelmek szövődtek itt, melyekből házasságok születtek. A harminc év alatt generációk váltották egymást a táborban. Az első csapatok résztvevői ma már a gyermekeikkel jönnek táborozni – tudtuk meg Kapus Krisztiántól, a tábor alapítójától.

Elmondta, a jubileumi táborban számos neves előadó tartott előadást: így például Marton Zsolt váci püspök, Papp Miklós atya, dr. Tóth Tamás a Katolikus Püspöki Konferencia titkára, Bese Gergő Péter, és Farkas István. Ugyanakkor nagyon örvendetes, hogy ma már hat atya folyamatosan jelen van a táborban, akik a lelki programokért felelősek. Dr. Finta József a kezdetektől a tábor másik főszervezője, de sokat köszönhetnek Ruskó Norbertnek, Kovács Ferencnek, Gyöngyösi Balázsnak, Stefszki Ferencnek, Csuja Gergőnek és Kis Józsefnek, aki a táborban ünnepelte pappá szentelésének 25. évfordulóját.

Kapus Krisztián hangsúlyozta, mindig arra törekszenek, hogy a táborozóknak olyan programokat szervezzenek, amelyek szórakoztatóak: vannak közös túrázások, vetélkedők, gitározás, nagy beszélgetések.

Ugyanakkor a lelkigyakorlatokra is nagy hangsúlyt fektetnek, ezért minden nap van szentmise és az adott témában előadások, korosztályonként kiscsoportos beszélgetések. Ezek mind olyan közösségi élményt nyújtanak a fiataloknak, hogy eszükbe sem jut, hogy a kezükbe vegyék a telefonjaikat. Ebben a táborban mindenki egyenlő, mindenki egyforma, odafigyelünk egymásra. Itt olyan értékeket kapnak a fiatalok, ami feltölti őket és amiből egész évben táplálkozhatnak – érvelt a főszervező. Hozzátette: komoly értéke még a tábornak, hogy itt a nagyobb gyerekek szívesen foglalkoznak a kisebbekkel, így van, aki itt találja meg a hivatását, ezáltal választja az óvónői, vagy a pedagógusi pályát. A szervezők számára pedig ez egy szolgálat és eltökélt szándékuk, hogy még az ötvenedik, jubileumi tábort is közösen ünnepeljék. Fontos céljuk, hogy a tábor híre, szellemisége minél több emberhez eljusson, hogy minél többen elfogadják a meghívást, a szentlélek megszólítását – összegezte a főszervező.

Megyei elismerést kaptak

A jubileumi tábor megnyitóján dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés alelnöke, egykori táborozó is köszöntötte a résztvevőket. A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés nevében köszönetet mondott a tábor szervezőinek és Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke nevében díszoklevelet ajándékozott dr. Finta József érseki helynöknek, a kecskeméti főplébánia plébánosának és Kapus Krisztiánnak a tábor vezetőjének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában