jánoshalma / galériával

2021.08.21. 16:34

Díszpolgári címeket és szakmai díjakat adtak át az államalapítás ünnepén

Menyhárt Sándor kanonok plébánost választotta a város díszpolgárának a jánoshalmi képviselőtestület. Az elismerést a kitüntetett a Szent István napi ünnepség keretében vehette át Czeller Zoltán polgármestertől. A város vezetése Jánoshalma Díszpolgára posztumusz kitüntető címmel ismerte el Somogyiné Sági Piroska néhai iskolaigazgató több évtizedes kimagasló pedagógusi munkáját is.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Szentmisével és az új kenyér megáldásával vette kezdetét a Szent István napi ünnepség szombat este Jánoshalmán a Szent Anna templomban, majd a város főtrén ünnepi testületi ülésen adták át az idei városi elismeréseket.

Fotó: Pozsgai Ákos

Czeller Zoltán polgármester szerint az államalapítás ünnepén büszkék lehetünk magyarságunkra. – Büszkék lehetünk arra, hogy a történelem egyik legrégebbi államaként, Európa részeként is megmaradtunk magyarnak. Költők, széles látkörű tudósok művészek, sportolók, egyszerű becsületes igaz emberek éltek és alkottak itt évszázadokon keresztül. Valamennyien hozzátettek valamit ahhoz, amit ma Magyarországnak hívunk. Augusztus 20-án őket és önmagunkat is ünnepeljük – mondta ünnepi köszöntőjében a város vezetője, aki emlékeztetett Szent István király máig ható államalapító munkásságára.

Az ünnepi testületi ülésen átadták a városi kitüntetéseket, 2021-ben képviselőtestület Jánoshalma Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott Menyhárt Sándor plébánosnak, a jánoshalmi egyházközségben végzett lelkiismeretes munkájáért, a szellemi és anyagi gyarapodásához való hozzájárulásáért. 2014 óta jánoshalmi plébánosként, Borota és Kunfehértó lelki gondozási feladatait látja el. A jánoshalmi Római Katolikus Egyházközség ma több mint ötezer tagot számlál a megkereszteltek száma szerint. Vasárnaponként körülbelül közel ötszáz hívő vesz részt a három szentmisén és több mint félezer hittanos gyerekkel foglalkozik káplánjaival. Menyhárt Sándor Rómában is folytatott tanulmányokat, három évig teológiát és két éven át egyházjogot tanult a Német-Magyar Kollégium növendékeként a Pápai Gergely Egyetemen. Jogi tanulmányait kamatoztatva több, mint 25 éve vezeti az Érseki Bíróságot.

Jánoshalma Város Díszpolgára posztumusz kitüntető címet adományozott Somogyiné Sági Piroska a Hunyadi János Általános Iskola néhai igazgatója részére a jánoshalmai gyermekek nevelésében több, mint négy évtizeden át kifejtett kiemelkedő pedagógiai munkásságáért, közösség összetartó, hagyományőrző, hagyomány- és kultúrateremtő tevékenységéért. Az kitüntető oklevelet a hozzátartozók vették át Czeller Zoltán polgármestertől.

Fotó: Pozsgai Ákos

Jánoshalma Város Egészségügyéért kitüntető címet kapott dr. Horváth Endre, a jánoshalmi járóbeteg-szakellátás működtetésében, fejlesztésében végzett lelkiismeretes munkája elismeréséül. Az elismerést korábban a Semmelweis-napi ünnepségen vette át a kitüntetett

Jánoshalma Város Szociális munkáért kitüntető címet adományozott a képviselőtestület Czellerné Ádám Mária részére, Jánoshalma szűkebb és tágabb környezete szociális feladatainak segítésében végzett lelkiismeretes munkája elismeréséül. Az elismerést Kiss Györgytől, az önkormányzat szociális bizottságának elnökétől vehette át.

Czeller Zoltán polgármester 50 év Jánoshalma Városért emlékplakettet adományozott a Bem József Honvéd Nyugdíjas Egyesületnek, amelyet Györgypál Csaba nyugállományú honvéd alezredes az egyesület elnöke vett át.

Az ünnepi műsor folytatásában a III. Néptánc Tehetséggondozó Táborban résztvevő testvér települések, Topolya, Temerin és Szenttamás hagyományőrző tánccsoportjai léptek színpadra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában