Seffer Attila

2021.08.26. 12:35

Állandóan változnak az emberi kapcsolatok

Seffer Attila kis­kőrösi katolikus esperesplébános a Kalocsa–Kecskeméti főegyházmegye gyermek- és ifjúságvédelmi referense, a Gyermek és Ifjúságvédelmi Bizottság elnöke június 15-e óta. Miből áll a feladata? – kérdeztük az atyát.

Barta Zsolt

Seffer Attila

Fotó: Barta Zsolt

Bács-Kiskun megyében közel húsz oktatási intézmény fenntartója a főegyházmegye. Még 2019-ben Ferenc pápa „Vos estis lux mundi” apostoli levelében rendelte el, hogy meg kell tenni mindent a gyerekek, az ifjak és a sebezhető felnőttek védelmében, a testi és lelki bántalmazások elkerülése érdekében.

– Az iskolákban működő pszichológusokkal, mentálhigiénés lelkigondozókkal, iskolalelkészekkel működik együtt a bizottság – mondta a kilenc éve Kiskőrösön szolgáló lelkipásztor.

A fő feladat a megelőzés, hogy ne történjen soha, sehol olyan esemény, amely méltatlan módon érintheti a fiatalokat, a sebezhető felnőtteket.

Úgy látják, ehhez szükség van érzékenyítő előadásokra, tájékoztatókra, amelyekben részt vesz a főegyházmegye összes olyan munkatársa, akik gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak.

– Az emberi méltóság, a személy tisztelete sarokpontja a keresztény értékrendnek, amely sajnos nem mindig egyértelmű a mai társadalomban. Volt olyan eset négy évvel ezelőtt, amikor szegény családból származó gyermek csak egy kis zacskó cukorkát tudott venni megtakarított pénzén. A módosabb társai a hittanóra előtti szünetben kinevették, mert nekik futotta kólára meg csipszre. Úgy érezte, a hittanóra megkezdése előtt el kell beszélgetni a diákokkal, hogy senkinek nincs joga megszégyeníteni a másikat. Az Isten ugyanis mindenkit a maga képmására teremtett, az Isten részéről minden ember egyformán értékes, és az értékét nem az anyagi javak birtoklásának a mértéke határozza meg – mondta a lelkipásztor.

– Ma az emberek értékrendje, egymáshoz fűződő kapcsolata, a közösségért való tenni akarása is állandó változásban van. Most egy év alatt változik annyit az emberek gondolkodásmódja, az élethez, a másik emberhez való hozzáállása, mint korábban évtizedek alatt – folytatta Seffer Attila.

– Manapság, amikor már nem él több generáció együtt, amikor már nem otthon születünk, és nem otthonról távozunk el ebből a világból, az élet kezdetét és végét sem éljük át egymás iránti mélységes tiszteletben, talán ezért is távolodnak el az emberek egymástól és leszünk egyre önzőbbek. Egymás kölcsönös tisztelete mintha halványulna az emberi kapcsolatokban. Az érzékenyítő ismeretátadás, hogy becsüljük egymást, hogy vigyázzunk egymásra, értékeljük egymást, pont ezeknek a kérdéseknek a láttatását segíti elő – hangsúlyozta Seffer Attila, a Kalocsa–Kecskeméti főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Bizottságának elnöke.

Seffer Attila
Fotó: Barta Zsolt

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában