közegészségügy

2021.07.30. 14:00

Tilos a csapból inni, vizet osztanak Nyárlőrincen

Hetek óta nem megfelelő az ivóvíz minősége a településen. A probléma tavasszal kezdődött, már akkor kellemetlen szaga és színe volt a víznek, opálos is volt, ami jelenleg már nem érzékelhető.

Vajda Piroska

Fotó: Szentirmay Tamás

 

Ugyanakkor a Bácsvíz Zrt. önellenőrző vízminőségi vizsgálatai alapján bakteriológiai szempontból jelenleg is kifogásolt a víz minősége, emberi fogyasztásra egyelőre csak forralás után alkalmas.

Ezért a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala megtiltotta az ivóvíz célú használatot Nyárlőrincen és átmeneti vízellátást rendelt el.

A lakosság számára három helyen – a művelődési házban, az Alkotmány és a Tavasz utcában – osztanak ivóvizet, naponta fejenként 3 litert. Ha valaki mégis használni szeretné a vezetékes vizet, azt csak forralás után lehet fogyasztani – tájékoztatta hírportálunkat Pénzváltó István polgármester. Megtudtuk, több lakossági bejelentés is érkezett a víz rossz minőségével kapcsolatban a hivatalba, sőt a helybeliek aláírást is gyűjtöttek a probléma mielőbbi megoldása érdekében.

Az üggyel kapcsolatban felkerestük a szolgáltató Bácsvíz Zrt.-t is. Balogh Zoltán érdeklődésünkre elmondta, a vízvezeték falán lerakódott úgynevezett biológiai hártya leválása okoz anomáliát Nyárlőrincen.

Hozzátette: először a hálózat átöblítésével próbálták megtisztítani a rendszert, de ez csak ideiglenesen oldotta meg a helyzetet, ezért mechanikai tisztítást is végeztek. Vagyis szivacs és magas víznyomás segítségével, illetve fertőtlenítéssel tisztították át a csőrendszert. Mivel még így sem lett minden mintavételi helyen tökéletes az eredmény, most ismételt hálózatöblítést és mechanikai tisztítást végeznek.

Fotó: Szentirmay Tamás

A több kilométer hosszú vezetékrendszer megtisztítása több napot is igénybe vesz, ezért a lakosság türelmét kérik – tette hozzá Balogh Zoltán. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a vízhálózatból vételezett víz egyéb célokra – tisztálkodás, mosás, öntözés – jelenleg is korlátozás nélkül felhasználható.

Fotó: Szentirmay Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában