beruházás

2021.07.19. 14:00

Kétárbócos hajó is lesz a kalocsai játszótéren

A kertvárosi zöldterületet 40 millió forintból korszerűsítik. A keretből nagy, többfunkciós építményre, vadonatúj szabadtéri eszközökre, tereprendezésre és egy kerékpáros szervizpontra is futni fogja. Ha minden jól megy, már a nyáron elkészülnek vele.

Gábor János

Balról: dr. Jéri Tamás, dr. Filvig Géza és Zsikó Zoltán

Fotó: Gábor János

Elhagyatott, mára erősen leromlott állapotú játszóteret vesz gondozásba az önkormányzat: a Vidats és a Veres Péter utca sarkán álló terület állami forrásokból újul meg, jelentette be múlt heti, helyszíni sajtótájékoztatóján a polgármester. Dr. Filvig Géza nagyon jó közösségi térnek nevezte a területet, amelyen már csak néhány elhanyagolt kültéri eszköz emlékeztet arra, hogy egykor játszótérnek adott otthont.

A nagy rét egyik sarkában két ódon hinta, egy függeszkedő rúd és egy elgazosodott homokozó áll – a következő egy-két hónapban ezek helyét veszik át korszerű eszközök, illetve egy nagy, hajó formájú, több szabadtéri játékelemet tartalmazó installáció.

A városvezető emlékeztetett: május végén hozta nyilvánosságra, hogy az önkormányzati ciklus végéig 200 millió forintot szánna játszótérfejlesztésre – ennek első nagyobb szelete a Kalocsai Innovációs Központ Nonprofit Kft. (KIK Kft.) Vidats utcai, 40 milliós beruházása lesz. Leszögezte: a munkához egyetlen városi büdzséből származó forint sem kell, hiszen az önkormányzati cég pályázati támogatásokból fogja elvégezni. A sajtótájékoztatón háláját fejezte ki Eperjesi György felé, aki a Kulturális és Szociális Bizottság külső tagjaként szorgalmazta a helyszín korszerűsítését.

– Én is köszönöm neki, hogy felhívta a figyelmünket arra, hogy a kalocsai játszóterek alapvetően nincsenek túl jó állapotban. Először a Vidats utcait szeretnék 21. századi módon megújítani, hogy a gyerekek önfeledten tudják itt tölteni a szabadidejüket

– vázolta Zsikó Zoltán, a KIK Kft. ügyvezetője.

– A világ összes pénzét el lehetne költeni játszótérre, és mindig, mindegyiket lehetne überelni. Úgy gondolom, hogy ezt nem lesz nehéz, de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy valamit adjunk a kalocsai gyermekeknek – mondta.

A cégvezető ismertette: a legnagyobb új eszköz egy 80 négyzetméter alapterületű, homokágyra telepített, multifunkciós, kétárbócos hajó lesz, mintegy szimbolizálva a Duna közelségét és a folyami hajózás örökségét. Ezenfelül padokat, kétszemélyes lengőhintákat, rugós hintákat, homokozót helyeznek el a területen, amit felszerelnek egy önkiszolgáló kerékpáros szervizpontot is. Zsikó Zoltán jelezte: a játszótér kialakítása ezen a héten kezdődik, és azt reméli, hogy a szeptember 1-jei határidőnél jóval hamarabb, még a nyár folyamán átadhatják.

Balról: dr. Jéri Tamás, dr. Filvig Géza és Zsikó Zoltán
Fotó: Gábor János

Rengeteg feladatot lát el a cég

A KIK Kft. vezetője elárulta: éppen a sajtótájékoztató előtti reggelen kapott hivatalos értesítést arról, hogy az újabb több tízmilliós állami normatíva rendelkezésére áll, így már a 150 millió forintot is elérik az önkormányzati cég által csak az elmúlt hét hónapban elnyert támogatások. A közművelődési feladatokat is teljes mértékben átvevő társaság ennek köszönhetően – bár százszázalékos városi tulajdonban van – még egyetlen forintjába sem került a kalocsai költségvetésnek, miközben kulturális, eszközbeszerző, rendezvényszervező és infrastruktúra-fejlesztő feladatok sorát látja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában