kecskemét

2021.07.14. 14:00

A családok életét segítik az innovációs nagydíjjal

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családért KINCS Smart Family Nagydíj 2021 címmel indította el startupoknak szóló versenyét. A nagydíjon a családok életét segítő innovatív megoldásokkal indulhatnak a vállalkozások. A pályázatot sajtótájékoztató keretében mutatták be szerdán a Neumann János Egyetem Campusán.

Horváth Péter

Balról: Szalai Piroska, Fűrész Tünde, Szemereyné Pataki Klaudia, Tordai György és Piszmán Zsófia

Fotó: Horváth Péter

A Családok Nemzetközi Napján, május 15-én indította el a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családért (KINCS) a KINCS Smart Family Centrumot. A családügyi innovációs központ célja, hogy ösztönözze a családokat támogató innovatív megoldások létrejöttét hazánkban. A központ elindította a KINCS Smart Family Nagydíj 2021 nevű versenyét, amivel lehetőséget kíván biztosítani piacaik bővítésére olyan hazai vállalkozások és startupok számára, melyek kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat fejlesztenek. A felhíváshoz Kecskemét városa is csatlakozott. A kezdeményezést sajtótájékoztatón mutatták be szerdán a Neumann János Egyetem Izsáki úti Campusán.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és méltatta a kezdeményezést. Elmondta, hogy

Kecskemét dinamikusan fejlődő térség, mely az elmúlt egy évtizedben bizonyított, amikor hirtelen kikerült egy nemzetközi szintű versenykörnyezetbe, amihez gyorsan alkalmazkodnia kellett a városfejlesztésnek és a vállalkozásoknak.

Ehhez innovatív, nyitott szellemiség szükséges, melyhez jó partner az egyetem is. Mint fogalmazott, bízik benne, hogy a családbarát vállalkozások felfigyelnek az innovációs nagydíjra és olyan ötletek születnek, melyek segítik a családok mindennapjait.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy az innováció kérdését ritkán kapcsolják össze a családdal, pedig nagy szükség van az okos megoldásokra a családi élet szervezésében. Reményét fejezte ki, hogy az innováció és a családok világa minél szorosabban összekapcsolódjon és ennek hatására még jobban megjelenjen a családbarát szemlélet az üzleti életben.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője ismertette a felhívás részleteit. A nagydíjra több kategóriában jelentkezhetnek a piacon már működő, családok életét segítő magyar vállalkozások. Fontos szerepet kap a jövő családon belül megvalósuló oktatása, a családon belüli egészségfejlesztés és az okos családi otthonok és zöld megoldások. Olyan vállalkozások jelentkezését is várják, melyek pénzügyi megoldást kínálnak a családok gazdálkodásához és a pénzügyi tudatosság fejlesztéséhez. Társadalmi és közösségi innováció kategóriájában is jelentkezhetnek a cégek, illetve a zene és a kreatív megoldások témájában újdonsággal szolgáló vállalkozások is bemutathatják fejlesztéseiket. Az innovatív vállalkozások augusztus 15-ig jelentkezhetnek a felhívásra a smartfamily.hu weboldalon található online jelentkezési lapon

A verseny összdíjazása hatmillió forint és külön díjazzák a legjobb női vállalkozót. Az elismeréssel illetett pályaműveket nemzetközi szinten is bemutatják a szervezők.

Balról: Szalai Piroska, Fűrész Tünde, Szemereyné Pataki Klaudia, Tordai György és Piszman Zsófia
Fotó: Horváth Péter

Tordai György, a Városi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, hogy a Kecskemét Vállalkozásfejlesztési Alap részt vesz innovatív vállalkozások finanszírozásában és önerőt is biztosít a startupok számára a pályázatokon való elinduláshoz.

Kecskemét jó példát is bemutatott a témában: a 2019-es 5letből jövő elnevezésű középiskolás vállalkozói innovációs verseny győztese a Diákorep kezdeményezése volt. Piszman Zsófia alapító mutatta be a már egy éve működő innovációt, melynek lényege, hogy diákok korrepetálják társaikat online formában és önkéntesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában