galériával

2021.06.11. 20:55

Elkészült a kecskeméti Érzékelések kertje

Elkészült az Érzékelések kertje Kecskemét belvárosában, az Aomori park szomszédságában. Az érzékenyítő liget a napokban nyolc hangadó fémszoborral vált teljessé. Az ünnepélyes átadást pénteken tartották meg.

Sebestyén Hajnalka

A Kecskeméti Szent László Lions Club által megálmodott, és széleskörű összefogással létrehozott liget ünnepségén Harsányi Zsuzsanna elnök elmondta: a korlátozott életmódot folytató – vak, gyengén látó, gyengén halló, értelmi sérüléssel élő – gyermekek és felnőttek részére készült a pihenő, tapasztalati kert. Emellett a környező gyermek intézmények és lakótelepi környezetben élő családok is használhatják, mivel a park egyben érzékenyítő funkciót is betölt. Az egyszerű és természetes anyagokból összeállított kert hívatott a színek, illatok, változatos felületek, hangok felfokozásával tudatosan bevezetni az érzékelhető világba a természet, a játék és a művészet útján.

A Kecskeméti Szent László Lions Club egyik legfontosabb célkitűzése a látás védelme. Ezzel a kerttel is szeretnék felhívni a város lakói, elsősorban a fiatalok figyelmét, sérült embertársaink életének nehézségeire.

Harsányi Zsuzsanna felelevenítette a kert létrehozásához vezető utat is. Kezdve a jótékonysági Zorán koncerttel az önkormányzat és számos vállalkozás, cég önzetlen segítségnyújtásáig. Kiemelte még a II. Rákóczi iskolát, melynek diákjai és munkatársai vállalták tanidőben a kert gondozását, melyet már az elmúlt hetekben is szépen végeztek. Tanítás nélküli időben pedig az önkormányzat gondozza.

A Lions országos szövetséget Koncsik István alkormányzó képviselte, aki méltatta a kecskeméti Lions Club munkáját és gratulált a kert létrehozásához. Az önkormányzat nevében Engert Jakabné alpolgármester szólt a nagyszerű összefogásról, melynek eredményeképp jött létre ez a csodálatos kert. Különlegessége, hogy a természet, az ember, a művészet, a zene egyszerre van benne jelen, miközben megalkotja a szín, a zene és az illat szimfóniáját.

Király József, a térség önkormányzati képviselője, a szomszédos Aomori park megálmodója is méltatta a liget kialakítását, melyben Harsányi Zsuzsanna elnök oroszlánrészt vállalt.

A vakok- és gyengénlátók nevében Hencz András, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesületének elnöke mondott köszönetet. Hozzátette: egy éve vártak erre a pillanatra, hogy önfeledten átadhassák magukat az érzékeléseknek. A kert nemcsak nekik látássérülteknek készült, hanem minden más fogyatékossággal élőnek.

A kert folyamatosan épült meg hónapról-hónapra. Az utolsó mozzanata volt az a nyolc hangadó szobor, melyet a K-ARTS Művészeti Alapítvány készítette el. A szobrokról Árvai István, az alapítvány vezetője mesélt.

A hangszerek stabilak, masszívak, hangra kelthetők, a legtöbbet ütős hangszer ihlette, van köztük egy latin amerikai steel dob, egy triangulum, egy hangvilla, egy xilofon, egy kolomp, egy cintányér, egy harangjáték, egy guiro. A hangszereket az M. Bodon Pál zeneiskola növendékei mutatták be.

Az ünnepség végén a vendégek maguk is felfedezhették a kertet.

A klub a jövőben szeretné tovább bővíteni a kertet. Többek között a domb tetején hangzatos fém rudak kihelyezésével, melyek az oktáv 8 hangmagasságát hívatottak képviselni, valamint egy pihenő, esetleg társasjátékokra lehetőséget adó asztallal ülőkékkel, és egy a parkot bemutató tapogatható terepasztallal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában