adomány

2021.06.16. 08:02

Életmentő készüléket kapott Szabadszállás

Defibrillátort kapott Szabadszállás, a készülék hangutasításokkal segíti az újraélesztés teljes folyamatát.

Gulyás Sándor

Defibrillátort kapott Szabadszállás Bács-Kiskun Megye Petőfi Népen Fábián Krisztián 2021/06/14

Fotó: Gulyás Sándor

Automata defibrillátorral gazdagodott Szabadszállás. Az eszközt Pataki Sándor helyi vállalkozó támogatásának köszönhetően Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. kereskedelmi igazgatója közbenjárásával sikerült beszerezni. Az életmentő készüléket Pavlovszky Gabriella, a cég ügyvezetője adta át Darabos József polgármesternek a városházán.

A készülék magyar nyelvű hangutasításokkal segíti az újraélesztés teljes folyamatát. A beépített mellkasikompresszió-érzékelőnek köszönhetően akkor is jelez, ha egy laikus személy nem megfelelően végzi a szívmasszázst.

Mint az átadáson elhangzott, a defibrillátort a tűzoltóságon helyezik el. A döntés több szempontot figyelembe véve született meg: a tűzoltóságon 24 órás ügyeletben mindig tartózkodik egy tűzoltó, az állomány tagjai közül pedig jó néhányan ismerik a készülék használatát. A tűzoltóságon kívül a városban még két helyszínen van kihelyezve defibrillátor, egy a városi sporttelepen, a másik pedig az orvosi rendelőben.

A hirtelen szívhalál Magyarországon vezető halálok. Évi 50 ezer haláleset szív-keringési eredetű okból következik be. Az esetek 65–85 százalékában kam­rafibrilláció áll a háttérben. A kamrafibrilláció egyetlen hatásos kezelési módja a defibrillálás, mely során áramot vezetnek keresztül a szíven.

Szabadnapján tizennégy fő vállalta, hogy részt vesz az oktatáson és elsajátítja az eszköz megfelelő használatát.
Fotó: Gulyás Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában