galériával

2021.05.31. 13:37

Ökumenikus áldással és koszorúzással emlékeztek a magyar hősökre Halason

Az Országgyűlés 2001-ben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé minden év májusának utolsó vasárnapját. A kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület a Hősök szobrához szervezett megemlékezést a Hősök terére.

Pozsgai Ákos

Fotó:

A jeles nap történelmi háttere az 1917. évi VIII. törvény, amiben elsőként kimondták, hogy a magyar nemzet hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni, az utókor számára meg kell örökíteni. Az emléknap 1992-ben éledt fel, amikor a pesti Ludovika Akadémia előtt szobrot emeltek a hősi halottak tiszteletére.

Kiskunhalason mostanra hagyománnyá vált, hogy a Pásztortűz Egyesület szervezésében megemlékezést szerveznek a Hősök szobránál. A vasárnap délelőtti megemlékezésen díszsorfalat álltak a különböző katonai hagyományőrző szervezetek, köztük a Halasi Napsólyom Íjász Egyesület, a Kuruc Vitézek Nyugállományú Egyesület, a Nemzetőrség és a Dékáni Árpád Technikum rendész hallgatói, a területi tartalékos század tagjai, valamint a Fazekas Mihály Általános Iskola, a Felsővárosi Általános Iskola, a Szilády Áron Református Gimnázium, a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium és a Szent József Katolikus Általános Iskola diákjai.

Fotó: Pozsgai Ákos

Végső István történész, a Pásztortűz Egyesület köszöntő szavai után Dr. Döme Ottó nyugalmazott tanár, az Erdélyi Csillagok Irodalmi Egyesület elnöke mondott ünnepi beszédet. Arra emlékeztetett, hogy az elmúlt több mint ezer évben alig telt el úgy néhány évtized, hogy magyarok ezreinek ne kellett volna búcsút mondaniuk családjuknak, szeretteiknek, hogy fegyvert fogjanak a nemzet védelmében. Magyarország történelme bővelkedik dicső és gyászos eseményekben. Magyarok ezrei kockáztatták, vagy adták életüket a hazáért. Ezért egy 2001-ben történt parlamenti módosítás szerint a Magyar Hősök napján emlékezni kell mindazokra, akik történelmünk folyamán vérüket ontották, életüket áldozták Magyarországért. Így a törtvény kiterjed nemcsak a katonákra, hanem a civil személyekre is hangsúlyozta Döme Ottó, aki a honvéd eszmény fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Kiskunhalasi Népdalkör régi katonadalokat adott elő és elmondta Emlékezés című versét Monda Margit. A történelmi egyházak részéről Kovács Teodóra református lelkész és Hozdik Zsolt római katolikus plébános mondott áldást, majd a megemlékezés résztvevői koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékmű talapzatánál, köztük Kuris István László, Kiskunhalas alpolgármestere is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában