galériával

2021.05.24. 19:55

Nagykőrösön szentelték püspökké Balog Zoltánt

A Nagykőrösi Református Templomban tartották Balog Zoltán korábbi emberi erőforrás miniszter püspökszentelő istentiszteletét pünkösdhétfőn.

Horváth Péter

Budapest, 2021. mjus 24. Balog Zoltn, a Dunamellki Reformtus Egyhzkerlet pspke, a Zsinat lelkszi elnke az egyhzkerlet pspkszentel istentiszteletn pnksdhtfn a nagykrsi reformtus templomban 2021. mjus 24-n. A templomban pspkk szenteltk Balog Zoltnt, a Dunamellki Reformtus Egyhzkerlet tavaly novemberben megvlasztott pspkt. MTI/Mnus Mrton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Balog Zoltán korábbi emberi erőforrások minisztert tavaly novemberben választotta meg a Református Egyház a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökévé és január 25-én iktatták be a hivatalába. A Református Egyház új összetételű Zsinata új lelkészi és világi elnököt választott február 17-én, mely Balog Zoltán személyéről határozott, hogy a lelkészi elnökség tisztét betöltse. A hivatal elfoglalása a püspökszenteléssel válik teljessé. Balog Zoltán elnök-püspök pünkösdhétfőn tett fogadalmat a nagykőrösi református templomban, ahol a jelenlévő lelkészek Isten áldását kérték hatéves munkájára.

Érdekesség, hogy nincs meghatározva hol szentelik fel a püspököt. Nagykőrösre azért esett a választás, mert a református hit és kultúra bástyája és a templom egy több száz fős gyülekezet otthona. További érdekesség, hogy Balog Zoltán – aki az egyházkerület 31. püspöke – ugyanazon a térdeplőpárnán vette fel az áldást, mint Török Pál, aki 1860-tól haláláig, 1883 októberéig volt Dunamelléki Református püspök.

A püspökszentelésen nagy számú gyülekezeti tag és közéleti személyiség vett részt. Többek között jelen volt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Novák Katalin tárca nélküli miniszter és Lévai Anikó asszony, a miniszterelnök felesége.

Szabó Gábor lelkipásztor köszöntötte az ünneplő gyülekezetet és a közgyűlés tagjait, majd Kató Béla, az Erdélyi Egyházkerület püspöke tartotta meg a felszentelő igehirdetést. Erőt kért a szolgálatban lévő és lépő püspöknek és hangsúlyozta, hogy egyedül keserves a szolgálat, de a Szentlélek kiáradásával megerősödve lehet szolgálni.

A 125. Genfi Zsoltár után Balog Zoltán felvette az áldást Kató Bélától, majd az esperesek és a püspökök is megáldották az új püspököt.

Balog Zoltán székfoglalójában legfontosabb feladataként a minden egyes emberért való küzdelmet határozta meg.

Az új püspököt Somogyi Péter főjegyző, Fekete Károly püspök, Fabinyi Tamás evangélikus püspök, Erdő Péter bíboros, Veres Sándor főgondnok, Szabó István korábbi Dunamelléki püspök köszöntötte. A magyar állam nevében Kövér László házelnöktől hangzott el köszöntés. Az esemény szeretetvendégséggel zárult a református gimnázium udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában