Ország-világ

2021.02.17. 12:08

Balog Zoltánt választották a református zsinat lelkészi elnökének

A jelenlévő 99 zsinati tagból 97-en adtak le érvényes szavazatot, közülük 64-en szavaztak a dunamelléki, 33-an pedig Fekete Károly tiszántúli püspökre.

Budapest, 2021. február 17. Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, zsinati lelkészi elnökjelölt beszél a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülésén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2012. február 17-én. Balog Zoltánt választották a református zsinat lelkészi elnökének. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Balog Zoltánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspökét választotta a Magyarországi Református Egyház (MRE) új összetételű zsinata a testület lelkészi elnökévé szerdán Budapesten. A négy püspök közül ketten vállalták a lelkészi elnöki tisztségre jelölést. A jelenlévő 99 zsinati tagból 97-en adtak le érvényes szavazatot, közülük 64-en szavaztak Balog Zoltánra, 33-an pedig Fekete Károlyra, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökére.

A másik jelölt, Fekete Károly tiszántúli püspök a pulpituson
Fotó: Koszticsák Szilárd

 

A református egyház legfőbb törvényhozó és intézkedő testületének következő hatéves ciklusának világi elnöke Molnár János tiszántúli főgondnok lett, míg lelkészi alelnöke Pásztor Dániel tiszáninneni püspök, világi alelnöke pedig Nemes Pál dunántúli főgondnok.

A tanácskozáson emellett megválasztották a Zsinati Tanács tagjait, valamint a tavaly év végén lezajlott tisztújítás során mandátumot szerzett zsinati tagok benyújtották megbízólevelüket.

Megválasztásáról Balog Zoltán dunamelléki püspök, a Zsinat lelkészi elnöke elmondta:

„Mindenki odaadja valamiért az életét, mi erre adtuk: hogy magyar, református keresztyén módon Krisztus igéjét szolgáljuk. Én is odaszántam, akkor is, ha sokszor hátat akartam fordítani. De az, aki értünk odaadta életét, nem engedi, hogy visszavegyünk abból, amit odaadtunk – és azt sem engedi, hogy csak félig adjuk oda.”

Molnár János tiszántúli főgondnok, a Zsinat világi elnöke hozzátette: „Jézus Krisztus nem tökéletességet kér tőlünk, hanem elfogadó, megbocsájtó szeretetet, amelyet meg is kell élnünk, nem csak beszélni róla. Ennek alapja csak az Istennel való élő kapcsolatunk lehet.”

Borítókép: Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke még zsinati lelkészi elnökjelöltként beszél a Magyarországi Református Egyház zsinatának alakuló ülésén a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán 2012. február 17-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában