galériával

2021.05.16. 11:30

Illegálisan lerakott hulladékot szedtek a quadosok Kerekegyházán

Az illegálisan lerakott hulladéktól tisztították meg a kerekegyházi erdő és a külterület egyes részeit szombaton a közelmúltban alakult kecskeméti-ágasegyházi Zöldebb Mozgalom quadosai. Nem az első ilyen megmozdulásuk volt már ez, egy hónappal ezelőtt Ágasegyháza külterületén tartottak szemétportyát speciális utánfutóval felszerelt quadjaikon és gyűjtötték össze a környék hulladékát.

Horváth Péter

Az alapító Solymosi Tibor Quad Action Concept Hungary néven szervez quados túrákat a megye különböző külterületi útvonalain, ahol rendre azzal szembesült, hogy elképesztő mennyiségű hulladékot tesznek le az emberek a természetben. Sok ilyen helyszínt térképezett fel társaival és elhatározta, hogy hozzájárul ezek felszámolásához, ezért megalapította a Zöldebb Mozgalmat.

Sajnos Kerekegyháza külterülete is bővelkedik az illegális szemétben, ezért bőven akadt dolga a 15 quadosnak, akik délutánra négy teherautónyi szemetet gyűjtöttek össze. Az akcióban a kerekegyházi erdészek és vadászok segítettek, de nem csak Kecskemétről és helyből, hanem Győrből, Budapestről és Jászberényből is érkeztek, akik quadháton küzdöttek a környezetszennyező hulladék ellen.

A gyűjtés után Kelemen Márk polgármester mondott köszönetet a Zöldebb Mozgalom munkájáért és megjegyezte, hogy szeretné, ha nagyobb létszámú helyi erővel megtámogatva a közeljövőben megismételnék az akciót, mert Kerekegyháza környékén még sok eltűntetnivaló hulladék hever.

Hévízi Károly társaival együtt nem quadokkal, hanem egy platós kisteherautón érkezett Győrből, ők azzal gyűjtötték a szemetet.

– Ha csak a szemét egy százalékát sikerül eltűntetnünk, már megérte lejönni Győrből – mondta a fiatalember, aki az interneten értesült az eseményről. Hozzátette, hogy nem csak a Dél-Alföldön, hanem Győr környékén is jelentős probléma a külterületek összeszemetelése, ezért társaival hozzájárulnának a mozgalom kiterjesztéséhez.

A budapesti Weisz Tamás születésnapja alkalmából lepte meg magát a jó ügyet szolgáló quadozással.

– Gyalog és terepjáróval is sokat járok az erdőben, ezért rendszeresen szembesülök azzal, hogy az ország rengeteg külterületi helyén tornyosulnak szeméthalmok, melyek felszámolásához szeretnék hozzájárulni – fogalmazott. Megfigyelése szerint az illegálisan elhelyezett szemét nagy része a szelektív gyűjtőbe is kerülhetne, javarészt fém, műanyag és különböző csomagolási hulladékok kerülnek ki a zöldbe, de sörösüvegek és különböző háztartási eszközök is csúfítják a természetet.

Solymos Tibor elmondta, hogy június 5-én ismét quadokra pattannak és Orgovány környékén tartanak szemétszedő portyát. Ehhez az ágasegyházi iskola 15 diákja is csatlakozik majd. A hónap végén a Solti Szőlőhegyet tisztítják meg a szeméttől.

Megtudtuk, hogy készül a Zöldebb Mozgalom honlapja, ahol feltüntetik a szemétszedések helyét és időpontját, valamint edukációs célú rajzfilmet is terveznek, melyben az illegális szemetelés veszélyeire hívják fel a fiatalabb generáció figyelmét. A főbb hulladéklerakó pontokra pedig szemetelést tiltó táblákat helyeznek ki.

A csapatot a kerekegyházi erdészek és vadászok vendégelték meg saját készítésű bográcsos vaddisznó gulyással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában