galériával

2021.05.28. 17:35

A kreativitást is díjazták a lajosmizsei vetélkedőn

Helytörténeti vetélkedőt rendeztek pénteken a lajosmizsei általános iskolában. A verseny nem csak a tudásról, hanem a kreativitásról is szólt.

Horváth Péter

Fotó: BUS CSABA

Harmadik alkalommal rendezték meg pénteken a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola helytörténeti vetélkedőjét, ahol a helytörténeti projekthét zárásaként mérettek meg a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók.

Kővágóné Kálmán Klára szervező pedagógus elmondta, hogy a verseny hároméves története alatt minden tanévben bővítették a vetélkedő tevékenységeit, melynek célja, hogy az élménypedagógia eszközeivel, valamint az informatikát és a robotikát segítségül hívva adják át a fiataloknak a Lajosmizse múltjáról szóló tudást.

A verseny alapjául Kürti László: Lajosmizse – Jászok a Kiskunság peremén című könyve szolgált.

A vetélkedő tudásanyaga igen komplex, átfogja a környezeti értékek témakörét, a török hódoltság és Mária Terézia korát, illetve a jelenkorból a város egyik legnagyobb beruházását, a Zöld Város projektet és jellegzetes lajosmizsei termékeket is.

Fotó: Bús Csaba

Már a második vetélkedőn projekthét előzte meg a versenynapot, melynek keretében elméleti és gyakorlati formában is beépítették a tananyagba a helytörténeti ismereteket. Idén pedig a tanmenetnek is része volt a helytörténeti anyag, öt történelemórán dolgozták fel Lajosmizse történetét az olvasókönyv alapján.

Nem csak tudást díjazta a zsűri, hanem a kreativitást is: előzetes feladata volt minden csapatnak egy Mizse kabala készítése, melyen keresztül valamilyen formában kifejeződnek Lajosmizse értékei. A diákok úgynevezett scrapbook-ot is készítettek, ami tulajdonképpen egy prezentáció, melyben bemutatták a felkészülés folyamatát.

A verseny kezdetén Plichta Ildikó intézményvezető köszöntötte a versenyzőket és megköszönte a támogatók és a szervező pedagógusok munkáját.

A zsűri elnöke dr. Horváth-Lugossy Gábor, a Magyarságkutató Intézet főigazgatója volt. A zsűriben foglalt helyet prof. dr. Kürti Lászsló egyetemi docens, az olvasókönyv szerzője, Kollár Csaba, a Mizsetáp Kft. ügyvezető igazgatója, Basky András, Lajosmizse polgármestere, Zsámboki Anna, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója és Plichta Ildikó intézményvezető.

Első helyezett lett a 8.b. osztály csapatával Rónay Csanád-Czigány Dániel és Jáger Alexa, második lett a 7.c. osztályos csapat Szivós Szitara, Ulicska Noémi és Kovács Réka részvételével és harmadik helyezést ért el a 7.b. Bozsik Mihállyal, Brindza Laurával és Sikár Máriával.

Az első három helyezett csapat okosórát, hangfalat és műszaki cikk ajándékutalványt nyert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában