együttműködés

2021.05.18. 19:00

A kecskeméti egyetem is csatlakozott a Területi Innovációs Platformhoz

A kecskeméti Neumann János Egyetem is csatlakozott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által létrehozott Területi Innovációs Platform (TIP) kezdeményezéséhez. Az erről szóló alapító okiratot kedden írta alá Sebők Katalin, az NKFIH vállalati innovációs elnökhelyettese és dr. Fülöp Tamás rektor az egyetem új Campusán.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

A Területi Innovációs Platform kezdeményezése 2019-ben indult a NKFIH és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Lényege szerint a lehető legszélesebb körben szólítja meg a régiók legfontosabb innovációs szereplőit – többek között egyetemeket, kutatóintézeteket, nagyvállalatokat, kkv-kat, startupokat és kamarai hálózatokat, melyek kapcsolatait, együttműködési lehetőségeit teremti meg. A TIP alapító okiratát eddig 10 vidéki és 12 budapesti egyetem írta alá, valamint öt országos szakmai szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez.

Fülöp Tamás rektor köszöntőjében elmondta, hogy nem csak alapfeladatuk, de küldetésük is a kutatás-fejlesztés és az innováció.

– Összhangban a felsőoktatási modellváltás célkitűzéseivel az ország versenyképességének növelése érdekében a kecskeméti Neumann János Egyetem a maga lehetőségeivel részt kíván venni a magyar gazdaság teljesítményorientált fejlesztésében, a nemzetközi szinten kiemelt K+F+I-potenciál kialakításában. Ebben a folyamatban kiemelt szerepe van a kutatási, fejlesztési és innovációs együttműködéseknek és a források hatékony felhasználásának – fogalmazott a rektor hozzátéve, hogy az alkalmazott tudományok egyetemeként a műszaki, informatikai, gazdaságtudományi és agrártudományi területeken alakítottak ki szoros együttműködéseket a térség vállalkozásaival, szervezeteivel az elmúlt években.

– Egyetemünk tudásszolgáltató platformként és innovációs központként részt vett a kutatás-fejlesztés eredményeinek előállításában, illetve a kompetenciafejlesztés, szakemberképzések területén is

– mutatott rá Fülöp Tamás az egyetem térség innovációjában betöltött szerepéről.

A modellváltásról kijelentette: az említett intézményi képességeket hivatott felerősíteni, ami Kecskeméten a hagyományokra alapozva nyit majd új lehetőségeket a piaci alapú valós, mindennapi vállalati igényekre alapozott együttműködéseknek a versenyképesség növelése érdekében. Kiemelte, hogy céljaik között szerepel az egyetemi tudásbázison alapuló felsőoktatási és vállalati környezet teljes kapcsolatrendszerének megerősítése.

Sebők Katalin az aláírást megelőző köszöntőjében elmondta: kiemelt céljuk, hogy az innovációs környezet szereplőit egy platformra hozva olyan hálózatot építsenek fel, melynek révén lehetőséget teremtenek az egyetemi tudáskapacitások és a vállalati szféra igényeinek összekapcsolására, így a régiókon és szakterületeken átívelő együttműködések kialakítására. Hozzátette, hogy az együttműködési megállapodás aláírásával immár 11 központ működik országszerte, 22 egyetem széleskörű tudására építve.

A platform szerepéről kifejtette: a fejlesztésekhez és azok piaci megjelenéséhez, gazdasági és társadalmi értelemben vett hasznosulásához is hozzásegíti a régiót. Mindezzel a szervezetek saját eredményességüket, így versenyképességüket is növelhetik. Hangsúlyozta, hogy a vállalatok napi működésükben számos megoldandó helyzettel szembesülnek, melyekre az innováció lehet a megfelelő válasz: az innovatívan fejlesztő vállalatok négyszeres forgalomnövekedéssel bírnak.

Hangsúlyozta, hogy platformon résztvevő egyetemek és egyéb szervezetek egymással is együttműködnek. A csatlakozás és a tagság díjtalan, csupán a csatakozási nyilatkozatot kell kitölteniük a szervezeteknek. A köszöntők után a felek aláírták az együttműködési megállapodást.

Fotó: Horváth Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában