galériával

2021.04.30. 16:00

Felszabadítottak egy holtágat Dunafalván

A Bezerédi Duna-ág rehabilitációja megnevezésű Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program sajtótájékoztatóval egybekötött zárórendezvényét tartották péntek délelőtt a Bezerédi Duna alsó torkolatánál, Dunafalván.

Márton Anna

Fotó: Márton Anna

A Bezerédi Duna-ág rehabilitációja megnevezésű Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program sajtótájékoztatóval egybekötött záró rendezvényét tartották péntek délelőtt, a Bezerédi Duna alsó torkolatánál, Dunafalván. A projektet 559,61 millió forint Európai Uniós vissza nem térítendő támogatásból valósították meg.

A Duna Dráva Nemzeti Park igazgatósága nevében Závoczky Szabolcs köszöntötte a vendégeket, aki elmondta, hogy a nemzeti park igazgatósága – amely idén ünnepli megalapításának 25 évfordulóját – az egyik legfontosabb feladatának tekinti a vizes élőhelyeknek a megőrzését.

– A nemzeti park talán legfontosabb természeti értékei mind a vizes élőhelyekhez kötődnek, úgy itt a Duna mentén, mint ahogy a Dráva mentén is. Ebbe a sorba illeszkedik a pénteki program ahol az egykori Duna ágnak, ma már egy mellékágnak, bizonyos időszakokban holtágnak a rehabilitációja valósult meg az elmúlt időszakban. Dunaszekcsőn jelenleg van folyamatban egy ugyanilyen projekt, ahol egy hasonló holtág rehabilitációját végezzük. Elmondhatjuk, hogy az elmúlt időszakban számos ilyen élőhelyet sikerült már megóvnunk a Magyar Kormány és az Európai Unió támogatásával – hangsúlyozta Závoczky Szabolcs, aki hozzátette: a jövőben is hasonló jellegű programokat terveznek ebben a térségben is.

Fotó: Márton Anna

Az Agrárminisztérium képviseletében Balczó Bertalan helyettes államtitkár elmondta, hogy a jelenlegi projekt egy országos programba illeszkedik, egy országos fejlesztési csomag része. Kiemelte, hogy

hazánkban a 10 nemzeti park igazgatóság országszerte több 100 helyszínt érintve 88 természetvédelmi célú fejlesztést hajt végre. Ezeknek eredményeképpen több mint 100 ezer hektáron fog javulni a természeti környezetünk állapota.

Mindennek a finanszírozását a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program biztosítja mintegy 40 milliárd forintból.

– Az igazgatóságok az elmúlt időszakban megduplázták a munkatársaik számát, az a költségvetés amiből dolgoznak évről évre megnégyszereződött. Az említett 88 projekt szerteágazó tevékenységeket finanszíroz, de legfőképpen az élőhelyek helyreállítását, emellett a természetvédelmi őrszolgálat fejlesztését, hatékonyságának a növelését is célul tűztük ki – mondta Balczó Bertalan.

Zsigó Róbert, a térség országgyűlési képviselője beszédében hangsúlyozta, hogy az itt élők megtanultak vigyázni a természeti környezetükre, mert mindannyiuknak fontos, hogy a gyerekeik és unokáik is megcsodálhassák ezt az elragadó tájat.

– Nekünk, akik itt élünk fontos a bennünket körülölelő természeti környezet, mindegy, hogy hol élünk, Baján, Dunafalván, Sükösdön, Érsekcsanádon, Dusnokon vagy bárhol. Egyrészt sok nemzetiségű térségben élünk, tehát számunkra fontos a kulturális érték, ami ebből fakad, minden vendéget szeretettel fogadunk. Másrészt megtanultuk ezt a természeti környezetet csodálni, tisztelni és azt is megtanultuk, hogy amikor árvíz van, akkor nem mi vagyunk azok, akik megmondjuk, hogy mi történik, hanem a Duna. Megtanultunk vigyázni is rá. Mindannyiunknak fontos, hogy a gyerekeink és az unokáink is ebben a természeti környezetben tudjanak felnőni, itt tudjanak élni, ők is tudják csodálni ezt a gyönyörű világot. Manapság „divat lett” sokat beszélni a természet- és környezetvédelemről, tenni viszont kevesen tesznek érte. Ezért fontos

ez az 560 millió forintból megvalósult fejlesztés, ami felszabadított egy holtágat.

Ebben a holtágban már nem volt víz, visszaadta a természetnek és visszaadta azoknak, akik ide járnak akár turistaként, akár horgászni, akárcsak természetjáróként. Ezzel meg tudunk menteni a jövő számára – fogalmazott Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő.

A köszöntőbeszédek után a teljes programhelyszínt megtekintették a vendégek a Duna -Dráva Nemzeti Park munkatársainak vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában