Nagyszombat

2021.04.03. 17:30

A legszentebb áldozat ünneplése nem marad el Baján

Nagyszombaton, amikor Krisztus feltámadását ünnepeljük, délután fél hatkor kezdődik a legszentebb áldozat ünneplése a bajai Szent József Plébániában.

Márton Anna

Csorba Dávid atya mutatja be ma a szentmisét

Forrás: MW

Az elmúlt év tavaszán, ebben a különleges helyzetben került a bajai Szent József Plébániára Csorba Dávid atya. Mint azt hírportálunknak elmondta, nagyon jó érzés, hogy itt egy maroknyi közösségnek lehet a lelkipásztora, valamint a Szent Balázs Katolikus Általános Iskolában és Óvodában láthat el iskolalelkészi teendőket. Bátoríthatja a gyermekeket és általuk a szüleiket a hit mellett való elszánt tanúságtételre, illetve hasonló teendőket lát el a Nagybaracskai Szent István Katolikus Általános Iskolában és Óvodában, valamint a Sükösdi Magyarok Nagyasszonya Katolikus Általános Iskolában is. Emellett megbízták a Szent József Karitász csoport vezetésével is.

– Ez egy új szolgálat az életemben, jóllehet, korábban tapasztaltam már a karitász szeretetszolgálat gyakorlását, de most jobban részt tudok venni benne. Mondhatom, hogy a nélkülözőkkel is tartom a kapcsolatot, akár egy ételosztáson, vagy ha megkeresnek a problémáikkal – mondta Csorba Dávid atya. Hozzátette: a szentmisék továbbra is nyilvánosak az egyházmegyében, hét közben, kedd kivételével, délután fél ötkor mutatják be a szentmise­áldozatot. A nagyhét szertartásainak időpontjai másképp alakultak a koronavírus-járvány miatt. Sajnos a nagypénteki liturgián sem lehetett a megszokott módon ünnepelni. Elmaradt a kereszthódolat, a pap végezte a nép nevében, nagyszombaton délután viszont várják a híveket az ünneplésére.

– Nagyszombaton, amikor Krisztus feltámadását ünnepeljük, délután fél hatkor kezdődik a legszentebb áldozat ünneplése. Ez lesz a legdúsabb ünnepünk, a legdíszesebb szertartás a szent három nap közül. Mivel a nagyböjt idején nem volt alleluja, most ismét lehet énekelni és dicsőíteni az Istent, valamint tűzszentelést is bemutatunk. Ne felejtsük el, hogy Krisztus mindannyiunkért vállalta a kereszthalál áldozatát, de a történés nem ért véget ezzel a tragikus eseménnyel, hanem feltámadt. Ez mindannyiunknak örömet és erőt adhat, hogy a mostani megpróbáltatások után hátha megérkezik Isten hatalmas ajándéka – fogalmazott Csorba Dávid atya, akit próbára tett a koronavírus-járvány is. Mint azt elmondta, kezdetben nagyon nehéz volt elviselnie a betegséget, de a karantén idején már nem a testi fájdalmak jelentették a problémát, leginkább a társaság hiányzott neki.

Csorba Dávid atya mutatja be ma a szentmisét
Fotó: MW

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában