A járvány sem szegte kedvét a szabadszállási házaspárnak

A koronavírus-járvány miatt sokak előtt bezárult a világ. A szabadszállási Holczmann Mihály és felesége, Zsófia viszont a pandémia idején is feltalálta magát, manapság már annyi a tennivalójuk, hogy alig győzik szusszal.

Gulyás Sándor

A pandémia sok mindenben megváltoztatta Holczmann Mihály és felesége, Zsófia életét

Fotó: Gulyás Sándor

– A több mint egy éve tartó pandémiás időszak nagyon sok mindenben megváltoztatta a megszokott életritmusunkat, ami leginkább közösségi életünkre volt kihatással. A tágabb értelemben vett családi és baráti kapcsolatainkat csak telefonon és a közösségi oldalakon tartottuk. A korábbi években családi-baráti közösséggel szerveztünk autóbuszos kirándulásokat Erdélybe és Kárpátaljára, ám ezek az alkalmak a járvány miatt elmaradtak, ugyanúgy, mint a színházlátogatások és a városi kulturális rendezvények. A korábbi években az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület elnökeként, feleségemmel együtt részt vettünk a rendezvények szervezésében, melyek megrendezésére sem nyílt lehetőség – mondta el a baon.hu érdeklődésére Holczmann Mihály.

A pandémiás helyzet ellenére a nyugdíjas házaspár igyekezett elfogadni és lelki békességet találni a kényszerű bezártság időszakában.

– Kertes családi házban élünk, így több időt fordítottunk kertészkedésre, környezetünk szépítésére, a szőlő és konyhakertünk gondozására.

Egészségünk megőrzése érdekében új elemként iktattuk be mindennapjainkba a kerékpározást.

Több túrát szerveztünk magunknak Szabadszállás külterületi részeire, például a Strázsa-dombra és a Kis-Izsáki homokdombokra, Aranyegyházára, ahol gyermekéveimet töltöttem, ami a nyugalom és a béke szigete számomra. A téli időszakban feleségem közel száz védőmaszkot varrt a családtagoknak, barátoknak, jótékonysági célra felajánlásként a református egyháznak. Magam az egyesület, valamint a református egyház pályázatait készítettem elő, de emellett jutott idő zenei ismereteim felelevenítésére. Saját szórakoztatásunkra gyakran elővettem a harmonikám, a citerám, de több időt fordítottunk az olvasásra is – fogalmazott a családfő.

Mihály és Zsófia számára a legnehezebb időszak az volt, amikor be kellett zárni a templomajtókat és nem lehetett istentiszteleteket tartani. Ez az elmúlt évben és az idén is éppen a húsvéti ünnepekre esett.

– Nagyon hiányzott az emberek közössége, a találkozás öröme és a sok szép gyülekezeti alkalom. Feleségemmel együtt ezt az időszakot is igyekeztünk hasznosan átvészelni. A múlt év tavaszán lefestettük a templom belső részén található karzat fa részeit. Segítettük eljuttatni presbitereinkkel együtt a lelkipásztoraink által készített írásos igei üzeneteket és az időszakos kiadványokat a gyülekezetünk idősebb tagjai részére. Amikor lehetőség nyílt istentiszteletek megtartására, mint a Szabadszállási Református Egyház gondnoka, lelkipásztorainkkal közösen teremtettük meg a templomban a biztonsági feltételeket és a folyamatos fertőtlenítés lehetőségét. Az Ezüst Kopogók Néptánc Egyesület elnökeként, sajnálattal tapasztaltam meg a tánccsoport tagjain az elmaradt próbák és fellépések miatt kialakult hiányérzetet. A korlátozások enyhítésének időszakában sikerült csoportunknak háromnapos nyári tábort és egy szakmai kirándulást szervezni – mondta Holczmann Mihály.

A házaspár a pandémiás időszakban nagy hangsúlyt fektetett a családi kapcsolatok ápolására, jelentős terhet véve le gyermekeik válláról.

– A szűk családdal kapcsolatban szerencsés helyzetben vagyunk, mert a lányunk 300 méterre lakik tőlünk, így a gyakori együttlét miatt szinte családi közösségben élünk. Az online oktatás időszakában mi is segítettük az unokáink tanulását és vállaltuk felügyeletüket. A számítógépet egyéb okból is sokat használjuk, így nem okozott gondot az oktatási programmal való megismerkedés sem. A szabadidőnket sokszor töltöttük együtt unokáinkkal, kerékpároztunk, kirándultunk, játszottunk. Így igyekeztünk segíteni a szüleiket, hogy ne essenek ki a munkavégzésből – tette hozzá Holczmann Mihály.

A pandémia sok mindenben megváltoztatta Holczmann Mihály és felesége, Zsófia életét
Fotó: Gulyás Sándor

A szabályok betartása közös érdek

– Tudomásul vettük a világjárvány veszélyeit, így mindenkor betartottuk az előírt szabályokat, felelősséget érezve magunkkal és embertársainkkal szemben. Az elsők között regisztráltunk a védőoltásra és hála Istennek, feleségemmel együtt már megkaptuk a vakcinát. Mindemellett igyekszünk egészségesen élni, immunrendszerünket erősíteni, mozogni és csak a legszükségesebb esetben mentünk és megyünk boltba. Megértettük és tudomásul vettük, hogy a vírus láthatatlan, veszélyes ellenség. A kórral szemben csak a hozzáértő szakemberek ajánlásaival és intézkedéseinek betartásával lehet hatékonyan védekezni. Hálásan köszönjük mindazok munkáját, akik tevőlegesen is részt vettek és vesznek ebben. Sajnos tudjuk, hogy nagyon sok áldozata van a koronavírus-járványnak, mi mindig együttérzéssel gondoltunk a betegekre és az elhunytak hozzátartozóira és keresztyén családként imádságban hordoztuk őket – hangsúlyozta Holczmann Mihály.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában