balesetveszély

2021.03.22. 11:25

Vizsgálják a kecskeméti Cifrapalota homlokzatának állapotát

Több mint két hete lezárták a kecskeméti Cifrapalota Rákóczi úti oldalán a járdát, mint a feliratból kiderül, omlásveszély miatt. A Katona József Múzeumtól megtudtuk, a vakolatból esett le egy darab és a balesetveszély elkerülése érdekében volt szükség a szalagokkal való körbekerítésre.

Hraskó István

Fotó: Bús Csaba

Az épületen két falsérülés látható, a nagyobb körülbelül 30x50 centiméteres lehet, az egyik emeleti ablakhoz közel. Az önkormányzat hírportálunk kérdésére azt közölte, állapotfelmérést végeznek az épület homlokzatán, és az anyagi lehetőségek tükrében elvégzik a javítást.

Fotó: Bús Csaba

A Cifrapalota kívülről 2003–2004-ben újult meg teljes egészében.

Első lépésben a tetőszerkezetet hozták rendbe, a megrongálódott cserepek miatt ugyanis az épület folyamatosan beázott.

A színes népi motívumokkal díszített tető mázas darabjait, a pirogránit díszeket és az egyedi, mázas kéményeket a pécsi Zsolnay Porcelángyárban készítették el. A külső homlokzat vakolata ugyanolyan sima lett, mint amilyen az építéskor, 1903-ban volt. A színeket is az eredeti leírás alapján keverték ki. A díszes főbejárat szintén visszakerült igazi helyére, az épület Rákóczi út–Csányi körúti sarkára. Ekkor renoválták még az ablakokat is, és felújították a lábazatot és a homlokzatot. 2015-ben is volt egy kisebb felújítás az épületen, ekkor a Cifrapalota Rákóczi úti frontján a Zsolnay-majolika díszeket renoválták, a majolikamezőt restaurálták. Nagyobb lélegzetű külső munkálatok azóta nem voltak az épületen.

Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában