videóval

2021.03.16. 14:01

Rendőrök szállták meg a kecskeméti kiskörutat a száguldozók miatt

Hétvégén és az ünnepnapon is zajlott az illegális „autóverseny” a kecskeméti kiskörúton. Hétfőn este a rendőrök ki is szálltak, és négy sofőrt megbüntettek. A körzet önkormányzati képviselője kezdeményezi az önkormányzatnál a zebrák szintbeli kiemelését a Koháry körúton.

Hraskó István

Forrás: Király József

Fotó: Facebook

Nagy zajjal járt, és nagy visszhangot is keltett a hosszú hétvégén a kecskeméti kiskörúton zajló illegális autóverseny. A közösségi oldalra vasárnap este 7 óra után felkerült egy videó, amelyen a Piarista iskola – régi SZTK előtti kanyarban és a Hornyik János körúton látható három autó, melyek nagy csikorgással, a sávozást nagyjából-egészében figyelmen kívül hagyva veszik be a kanyart, majd nyilvánvalóan 50 km/h-nál sokkal nagyobb tempóban száguldanak tovább (mint tudjuk, ezen az egyenes útszakaszon, a könyvtár előtt van egy gyalogos-átkelő is, ahol három éve halálos gázolás történt – azóta lámpás lett a zebra, bár a lámpák most ki voltak kapcsolva, pontosabban sárgán villogtak).

Az interneten elterjedtek képek a Piarista iskola előtt kidöntött korlátról is (itt is zebra volt, de a Centrum Áruház előtti útszakasz felújításakor megszüntették és az út két szélén korlátokat helyeztek ki). Nem túlzás arra gondolni, hogy egy kisodródó autó okozhatta a rongálást.

Fotó: Facebook / Király József

– Elég volt! A hétvégi kiskörúti száguldozás „eredményeként” láthatjuk a kiszakadt korlátot Kecskeméten. Hiába a rendőrségi ellenőrzések, egyesek sportot csinálnak ebből. Kedden már írásban fogom kérni azt, hogy a Rákóczi útnál , a Nagykőrösi útnál, és az SZTK-nál lévő gyalogátkelőhelyek szintbeli kiemelését mielőbb végezzük el azért, hogy ne történjen nagyobb baj ezen a szakaszon, és végre szüntessük meg a belvárosi autóversenyzést ezzel – posztolta hétfőn, azaz a nemzeti ünnepen Király József, a körzet önkormányzati képviselője.

Úgy értesültünk, hétfőn este rendőri akció is volt a kiskörúton, és több versenyzőt lekapcsoltak az egyenruhások. Érdeklődésünkre ezt a megyei rendőr-főkapitányság sajtóosztálya megerősítette. Mint közölték, a főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának munkatársai valóban közlekedési akciót szerveztek, amelynek apropója „az egyik közösségi oldalon megjelent videó volt”.

– Az akció során 4 fővel szemben szabtak ki különböző jogsértések elkövetése miatt 10 ezer forint/fő helyszíni bírságot. A bírság összege az idevonatkozó jogszabályok szerint fix összegben meghatározott, attól eltérni nem lehet

– tették hozzá.

Azt is megkérdeztük, hogy tervez-e esetleg a rendőrség a Kiskörúton gyakrabban sebességmérést, esetleg egy fix traffipax telepítése valós alternatíva-e?

A főkapitányság sajtóosztálya válaszában hangsúlyozta:

a fix traffipax telepítése a közútkezelő feladata.

Ez jelen esetben az önkormányzat. A Kecskeméti Rendőrkapitányság mindenesetre felvette a kapcsolatot a közútkezelővel, és javaslatokat tett a felmerült problémák forgalomtechnikai eszközök bevonásával történő megoldására. Ezeknek a javaslatoknak az egyeztetése folyamatban van.

Megkérdeztük a rendőrséget arról is, véleményük szerint milyen eszközökkel lehet visszaszorítani a gyorshajtást Kecskemét belvárosában, főleg a Kiskörút jelzett szakaszán?

– A rendőrség a város frekventált vagy közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt helyein folyamatosan, visszatérően, szükség szerint végez közúti ellenőrzéseket, mely során nem csupán a gyorshajtást szankcionálják az intézkedő rendőrök, hanem minden más, felfedett szabálysértést is – szólt a válasz.

A megyei rendőrök emellett kérik, hogy ha valaki olyan jogsértést, szabálysértést tapasztal, amely az állampolgárokat felháborítja, zavarja, esetleg biztonságérzetüket veszélyezteti, tegyen bejelentést a megyei főkapitányság ügyeletén vagy a 112-es segélyhívó számon. Névtelensége megőrzése mellett a telefontanú számán is bárki tehet bejelentést. Magyarán, arra kérnek mindenkit, hogy ne (csak) a facebook-on posztoljon, hanem a hatóságot értesítse. A rendőrség hangsúlyozza: a bejelentéseket minden esetben kivizsgálják, közúti jogsértés esetén haladéktalanul rendőrjárőrt irányítanak a helyszínre.

Fix traffi, kiemelt zebra, állandó lámpa?

Hogy mi lehet a legjobb megoldás, arról megoszlanak a vélemények. A Király József bejegyzéséhez hozzászólók egy része a kiskörúti zebrák szintbeli kiemelését javasolja, mint ahogy azt például Kiskunfélegyházán, a Kossuth Lajos utcán is megvalósították. Többen viszont felvetik, hogy ez túlzottan belassítaná a forgalmat, dugók alakulnának ki, ráadásul a mentők, tűzoltók gyors haladását is gátolnák vonulás esetén a bukkanók. Mások szerint hétvégére is bekapcsolva kellene hagyni a lámpákat, és/vagy rendszámfelismerő kamerák felszerelésével a gyorshajtókat, piroson áthajtókat hatékonyan ki lehetne szűrni és büntetni. A civil ruhás-autós rendőrök gyakoribb jelenléte mellett még egy fix traffipax felszerelése a legnépszerűbb megoldási javaslat.

2018 februárjában, a városrendezési és városüzemeltetési bizottság ülésén is téma volt a kiskörúti száguldozók megfékezésének mikéntje. Király József ezen felvetette a 30-as sebességkorlátozást, vagy a zebrák úttestből való kiemelését, megmagasítását. Kerti István rendőr alezredes, a Kecskeméti Rendőrkapitányság vezetője viszont azt mondta: szerinte a 30-as korlátozás csak a lelkiismeret megnyugtatására szolgálhatna, ennél sokkal hatékonyabb módszer lenne, ha csökkentenék a zebrák számát, de azok lámpákkal lennének védve, vagy olyan eszközzel, amely az autóst mindenképpen megállásra kényszeríti.

A száguldozásról készített olvasói felvétel itt látható:

[video width="320" height="576" mp4="https://www.baon.hu/wp-content/uploads/2021/03/5896552video1615893065.mp4"][/video]

(Olvasói felvétel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában