pályázat

2021.03.23. 12:40

Népszerűsítenék a hagyományaikat a drágszéliek

Drágszél Népművészeti Örökségünk Háza címmel nyújtott be egy pályázatot, amelynek segítségével a hagyományaikat szeretné népszerűsíteni.

Gábor János

A község Népművészeti Örökségünk Háza címmel nyújtott be komplex pályázatot az Agrárminisztériumhoz, összesen bruttó négymillió forint értékben. A viszonylag alacsony összegből bel- és kültéri kiállítótereket hoznának létre úgy, hogy azok népművészeti ismeretterjesztő programok megvalósítására is alkalmasak legyenek.

– A Drágszéli Települési Értéktárral és helyi hagyományőrzőkkel közösen nyújtottuk be a pályázatunkat – számolt be Pandúr Gábor polgármester. – Egyedi arculati és grafikai megoldásokkal szeretnénk belőle népszerűsíteni a hagyományainkat: az udvaron térkövezett, szabadtéri kiállítóteret hoznánk létre, ami helyi hagyományőrző programok és táncházak helyszíne is lehetne a jövőben – vázolta a terveket, hozzátéve, hogy a kiemelt célcsoport fókuszában „mindenképpen a gyerekek” állnak.

A helyi értéktárban jelenleg két olyan elem van, ami később hungarikummá válhat: az egyik Pandúr Istvánné népi iparművész munkássága, míg a másik Cselik Mária Népművészet mestere címmel díjazott néptáncművész pályafutása. Ezekre alapozva szeretnék, ha nem csak egy statikus kiállítóterük lenne, hanem kialakulna a hon- és népismereti órák rugalmas oktatási színtere.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában