madaras

2021.03.06. 15:09

Elvégezték a védett tarka sáfrány felmérését

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a madarasi Marhajáráson végeztek botanikai felmérést néhány nappal ezelőtt.

Márton Anna

A madarasi Marhajáráson végezték a botanikai felmérést

Forrás: Munkatársunktól

Tamás Ádám a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője hírportálunknak elmondta, hogy a védett tarka sáfrány felmérését végezték, ezt követően térképet készítenek az itteni elterjedéséről.

– A Madarasi Marhajárás Természetvédelmi Terület a Felső-Bácska egyik legértékesebb sztyeprétje, amin nagyon sok védett növény tenyészik és az egyik ilyen a tarka sáfrány. Ez egy kora tavasszal nyíló növény, ennek a felmérése zajlik a mai napon. A felmérést háromévente kell megismételni az illetékes nemzeti park igazgatóságnak, ennek a felmérésére gyűltünk össze tizenöten. A 2018-as felmérésen rögzített poligonokat és pontszerű előfordulásokat járjuk be és ugyanezeken a területeken próbáljuk megszámlálni a virágzó töveket. Gps-sel rögzítjük az adatokat, ennek eredményeképpen egy nagyon látványos térképet fogunk kapni a faj helyi elterjedéséről, aminek köszönhetően hosszú évek során nyomon tudjuk követni az állomány változását – tudtuk meg Tamás Ádámtól, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetőjétől.

Hozzátette továbbá, hogy ezek a térképek elsősorban a természetvédelmi szervezeteknek hordoznak fontos információkat. Megmutatják, hogy például a terület szárazodása következtében miként változik itt a növények elterjedése, illetve a természetvédelmi kezelés mennyiben befolyásolja a tarka sáfrány helyi állományát. Ezen a területen Madaras önkormányzatával együttműködésben már évek óta zajlik a tájidegen cserjék visszaszorítása.

– Örvendetes, hogy a növény a korábban cserjékkel borított gyepfoltokon egyre nagyobb kiterjedésben jelenik meg újra

– tudtuk meg Tamás Ádámtól.

A természetvédelmi őr hozzátette, hogy a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a tavalyi évben 16 délvidéki földikutyából álló új populációt hozott létre a Madarasi Marhajáráson. Ezek a fokozottan védett rágcsálók a téli inaktív periódust követően a közelgő párzási időszakra készülnek, amit a nagy számú felszíni friss túrásaik jeleznek.

A madarasi Marhajáráson végezték a botanikai felmérést
Fotó: Munkatársunktól

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában