kecskemét

2021.03.30. 14:36

Online hallhatunk előadást az éghajlatváltozásról

A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár online felületén szerdán 17 órától Amit rosszul tudunk az éghajlatváltozásról című előadást hallhatjuk.

Sebestyén Hajnalka

Forrás: shutterstock.com

Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár online felületén újabb érdekes előadás hallgatható meg szerdán 17 órától. A „Nem középiskolás fokon…” című előadássorozat keretében Rázsi András meteorológus és fizikatanár bebizonyítja, hogy valójában milyen keveset tudunk az éghajlatváltozásról. Előadásának címe: Amit rosszul tudunk az éghajlatváltozásról.

A könyvtár ajánlójából kiderül: sokan hisszük azt, hogy szinte már mindent tudunk a klímaváltozásról. Mondhatni a könyökünkön jön ki a téma. Vajon ezen ismereteink tudományosan is megállják a helyüket? Rázsi András előadásából mindezt megtudhatják az érdeklődők. A szakember rámutat a közkeletű tévedésekre.

Mint szinte mindenben, az éghajlatváltozás kapcsán is léteznek szélsőséges táborok, akik meggyőződéseiket félreértelmezett tényekre és részinformációkra alapozzák.

Vannak, akik már a klímaváltozás puszta tényét is tagadják, míg az ellentábor egyenesen meg akarja menteni a világot.

Az igazság azonban valahol középütt van, és még itt is akadnak bőven tévedések.

Például azt mindenki tudja, hogy a Föld légköre az üvegházhatású gázoktól lesz egyre és egyre magasabb, ezért hajlamosak lehetünk mintegy ősellenségként tekinteni a légkörmelegítő gázokra. Viszont az is tény, hogy pont ennek a hatásmechanizmusnak köszönhetjük a puszta létezésünket. Megdöbbentő? Lehet, hiszen a tudósok is egyre csak a folyamat negatív aspektusát hangsúlyozzák. „És mégis, mi van akkor, ha pár fokkal melegebb van? Legalább alacsonyabb lesz a fűtésszámla” – mondaná egy szkeptikus.

Rázsi András előadásában egy érzékletes példán keresztül fejti ki, hogy valójában milyen sokat is számít az a néhány Celsius fok differencia, és hogy ennek a plusz pár foknak már most milyen valós következményei vannak. Merthogy az éghajlatváltozás nem egy, majd a jövő generációit érintő dilemma, hanem a jelen problémacsomagja. Ennek megoldását pedig bár lehet, de senkinek nem érdeke elodázni, helyette inkább már ma le kell kanyarodnunk a megszokások sztrádájáról egy környezettudatosabb mellékút irányába. Ha valaki tanácstalan, hogyan tudja csökkenteni saját ökológiai lábnyomát, vagy ha továbbra is szkeptikusan áll az klímaváltozáshoz, tekintse meg az előadást.

A videó az alábbi linken lesz megtekinthető március 31-én 17 órától.

Borítóképünk illusztráció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában