bács-kiskun

2021.03.08. 11:25

Börtön járhat a táblalopásért

Az elmúlt években jellemzően nem a korábban születésnapi ajándékként népszerű sebességkorlátozó táblákat, hanem kilométerjelző táblákat tulajdonítanak el. Ez a bűncselekmény akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Mester-Horváth Nikolett

Mostanában leginkább a kilométerjelző táblákat tulajdonítják el

Fotó: Bús Csaba

Közel félmillió forintos kárt okoznak évente a Magyar Közút Nonprofit Kft. számára a megyénkben történő közlekedésitábla-lopások. Bár jó mókának tűnhet a közlekedők számára fontos információkat tartalmazó jelzések eltávolítása, jó tudni azonban, hogy ez a cselekedet rendőrségi feljelentést vonhat maga után, és szabadságvesztéssel büntethető.

– Bács-Kiskun megyében a kezelésünkben lévő közúthálózat mellől évente átlagosan 40–50 táblát lopnak el, a lopások száma az idő előrehaladtával nem csökkent. Körülbelül ugyanennyi baleset miatt sérült táblát szükséges cserélni is

– közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője, hozzátéve: évente közel egymillió forintot költenek a táblák pótlására, amiből körülbelül négyszázezer forint a lopások miatt keletkezett kár.

A szóvivő érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy az elmúlt években jellemzően nem a korábban születésnapi ajándékként népszerű sebességkorlátozó táblákat, hanem kilométerjelző táblákat tulajdonítanak el. A közútkezelő cég munkatársai feljelentést leginkább a tilalmi és veszélyt jelző, tehát érdemi súllyal bíró tábláknál tesznek, vagy meghatározott érték feletti táblák esetében.

A büntető törvénykönyv szerint aki közlekedési jelzést eltávolít, az a közlekedés biztonsága elleni bűncselekményt követ el, melynek büntetési tétele alapesetben három évig terjedő szabadságvesztés. De akár tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető attól függően, hogy milyen következményei lesznek a közlekedési jelzés eltávolításának vagy megváltoztatásának.

Ha mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, három év, ha súlyos testi sértést okoz, egytől öt évig, ha maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz, kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a büntetés.

Ha valaki életét veszti, öttől tíz évig, ha pedig a bűncselekmény kettőnél több ember halálát vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz, öttől tizenöt évig terjedő börtönbüntetéssel számolhat a vétkes.

Mostanában leginkább a kilométerjelző táblákat tulajdonítják el
Fotó: Bús Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában