kecskemét / galériával

2021.03.29. 16:50

A tavaszi napéjegyenlőség idejére tennék a barackfavirágzás ünnepét

A Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke, Király József önkormányzati képviselő kezdeményezni fogja a közgyűlésnél, hogy március 21-e legyen Kecskeméten a barackfavirágzás ünnepe.

Hraskó István

Fotó: BUS CSABA

Az egyesület már jópár éve célul tűzte ki, hogy népszerűsítse Kecskeméten a kajszibarackot, ismét visszaemelje őt megillető helyére a köztudatban. Pár éve az érdeklődést tapasztalva előadássorozatot indítottak a témában, majd több alkalommal facsemetéket osztottak ki.

Kecskemét 650 éves jubileumi évfordulója alkalmából nagyszabású közterületi faültetési programba kezdett az önkormányzat és az egyesület, az igényelt fák nagy része ugyancsak kajszi volt.

Két éve nyáron pedig megszervezték a piacon a háromnapos Belevaló Barack Fesztivált lekvárversennyel, Barackkirály és Barackkirálynő választással.

A lendületet a járványhelyzet visszafogta, a piaci programot tavaly sem lehetett megrendezni, és úgy tűnik, idén is elmarad.

A Deák téren hétfőn tartott sajtótájékoztatóján viszont Király József kijelentette: azzal a kezdeményezéssel nem érdemes tovább várniuk a pandémia miatt, hogy felvessék: legyen március 21., azaz a tavaszi napéjegyenlőség napja, a csillagászati tavasz kezdete a barackfa virágzás ünnepe. Kicsit hasonlóan ahhoz – bár nyilván sokkal kisebb léptékben -, ahogy a cseresznyefák virágba borulását ünneplik Japánban.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület képviselője elmondta:

indítványozni fogja a közgyűlésnél, hogy a város nyilvánítsa kulturális ünnepnappá ezt a napot.

Király József szerint a járványügyi korlátozások elmúltával a jövőben rengetegféle tematikus programot lehetne szervezni erre az alkalomra az iskolásoknak, óvodásoknak és az érdeklődőknek.

Felföldi Mihály, a Napország Gyümölcse családi vállalkozás vezetője és termelője szerint is nagy szükség lenne a figyelemfelhívásra a kajszi érdekében. Az ünnepnap szólhatna a virágzás és egyáltalán a természet szépségéről, a tavasz eljövetelének öröméről, de erősíthetné a helyi identitást is – vélekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában