takarítás

2021.02.03. 19:55

Levágták a nádat a kiskunhalasi Sóstó partján

A Sóstónál évtizedek óta visszatérő probléma a nádvágás, a gyakori enyhe telek miatt ugyanis csak ritkán fagy be egybefüggően olyan vastagságúra a tó vize, hogy arra biztonsággal rá lehessen menni. Ezért rendszerint csak kisebb részeken sikerül eltakarítani az elöregedett nádat, ami nem mondható jó minőségűnek – sőt, kifejezetten alkalmatlan bármilyen feldolgozásra –, ezért az erre szakosodott vállalkozások sem kapkodnak a munkáért.

Pozsgai Ákos

Egy helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően a Sóstó partszakaszain már levágták a nádat

Forrás: Petőfi Népe

Fotó: Pozsgai Ákos

Az elmúlt év tavaszán a tűzoltósággal egyeztetve és annak szoros felügyeletével tervezett nádégetést hajtottak végre a tavat üzemeltető Sóstó Sporthorgász Egyesület tagjai, ennek köszönhetően a hosszú évek alatt felgyülemlett nád jó kétharmadát sikerült eltakarítani.

– Idén, a korábbi évekhez hasonlóan, a halasi Színvonal-Bau Kft. dolgozói végezték társadalmi munkában a partszakasz rendbetételét, a cég évek óta ezzel támogatja a halasi horgászegyesületet – tudtuk meg Jáger Szabolcs egyesületi elnöktől. A szervezet vezetője elmondta azt is, hogy február közepére várják a vállalkozót a nád egy részének levágására.

Az elnök hozzátette: az elmúlt évek több száz millió forintos önkormányzati fejlesztéseinek, valamint az elmúlt hetek csapadékos időjárásának köszönhetően megemelkedett a tó vízszintje, de az optimálisnál alacsonyabb a vízállás. Ha az időjárás hidegebbre fordulna és befagyna a tó vize, arra kérnék a tóhoz látogatókat, hogy ne menjenek a jégre, mert az alacsony víz miatt leszűkült a halak és más vízi élőlények élettere, valamint az életritmusukat is megzavarnák.

Egy helyi vállalkozó felajánlásának köszönhetően a Sóstó partszakaszain már levágták a nádat
Fotó: Pozsgai Ákos / Petőfi Népe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában