járvány

2021.02.17. 17:25

Látogatói helyiséget kapott a zsanai idősek otthona

A járványhelyzet miatt csak telefonon és interneten tudtak kapcsolatot tartani rokonaikkal, ismerőseikkel hónapokon keresztül a Nyugalom Idősek Otthonának lakói. Néhány napja azonban a személyes találkozásokra is lehetőség van, ugyanis látogatói helyiséget kapott az intézmény.

Tapodi Kálmán

A hozzátartozók és a lakók is örömmel fogadták a látogatói helyiséget

Fotó: Tapodi Kálmán

Két magánvállalkozás, illetve család felajánlásának köszönhetően látogatói helyiséget adtak át a napokban a zsanai Nyugalom Idősek Otthonában.

– Nagy öröm ez mindenkinek, hiszen a járványhelyzet miatt a személyes találkozásokra eddig nem kerülhetett sor. A példás összefogással elkészült látogatói helyiségben lehetőség nyílik arra, hogy láthassák szeretteiket a hozzátartozók egy üvegfalon keresztül, és egy úgynevezett ablakátbeszélő készüléknek köszönhetően még beszélgethetnek is egymással – számolt be hírportálunknak Visnyei Miklós polgármester, aki örömmel fogadta a halasi Váport Kft. és a szanki Tooltechnik Kft. felajánlását, mely vállalkozások a helyiség kialakításának költségeit magukra vállalták. Mint megtudtuk: már az önkormányzat is fontolgatta egy látogatói szoba kialakítását, amihez éppen jókor érkezett a cégek anyagi támogatása, amit a szociális intézmény Zsanai Védő Kezek Alapítványa kapott.

A társadalmi felelősségvállalás mellett a személyes érintettség is cselekvésre ösztönzött bennünket

– mondta el Vágó Árpád, a halasi cég vezetője.

– Sajnos édesapámat az év elején elveszítettük, most már csak édesanyám az otthon lakója, de nagyon szeret ott lenni, jól érzi magát. A járványhelyzet miatt azonban csak telefonon és interneten tudtuk a kapcsolatot tartani hónapokon keresztül, ám mostantól közelről láthatjuk egymást, és a beszélgetések jót tesznek a léleknek is – tette hozzá Vágóné Csuport Gyöngyi.

Rékasi László és felesége, Rékasiné dr. Oláh Gizella, a Tooltechnik Kft. tulajdonosai is azonnal a nemes ügy mellé álltak, ami természetes részükről, hiszen már régóta segítik felajánlásaikkal az idén húszesztendős zsanai otthont, ahol negyvenen kapnak teljes ellátást.

– Nagyon sok itteni rendezvényt támogattunk az évek során, az idősek napjától a szüreti ünnepségig – sorolta Rékasiné dr. Oláh Gizella.

A hozzátartozók és a lakók is örömmel fogadták ezt a lehetőséget. Jó egy hete készült el a helyiség, de már sokan keresték fel szeretteiket

– tudtuk meg Horváth Mariann intézményvezetőtől. A látogatói helyiséget kívülről, az udvar felől lehet megközelíteni, de előbb mindenki átesik a testhőmér­séklet-mérésen, kézfertőtlenítésen és az adatfelvételen. Az oldalbejáratnál kialakított, teljesen elkülönített, parányi helyiségben utána már csak egy üvegfal az akadálya a még személyesebb érintkezésnek, de így is nagy örömet jelent mindenkinek a viszontlátás.

A hozzátartozók és a lakók is örömmel fogadták a látogatói helyiséget
Fotó: Tapodi Kálmán

Összeállt a település idei költségvetése

– Bizakodva nézünk az idei év elé, és már a település költségvetését összeállítottuk. A 685 milliós keretből 21 millió forintot helyeztünk tartalékba – mondta el Visnyei Miklós polgármester, aki két nagyobb beruházásról is beszámolt. A település ivóvízellátásának biztonságát szolgálja majd az a két darab ivóvízkút, amikre több mint 75 millió forintot nyertek a Belügyminisztérium pályázatán.

– Csak idő kérdése, hogy a lakosság ivóvízellátását biztosító kutak bármikor beomolhatnak, ezért nagyon fontosak a most fúrandó kutak. Az elnyert összegből a meglévő kutak tömedékelését is elvégezzük, valamint beszerezzük a kútgépészetet. Jelenleg a közbeszerzési eljárásnál tartunk a kivitelező kiválasztására, és annak lezárultával, a nyáron kezdődhet a munka. A projektet még idén szeretnénk megvalósítani a településen élők egészséges ivóvizének biztosítása érdekében – tette hozzá a község vezetője.

Zsana önkormányzata területfejlesztési forrásokra is pályázott, és nagyon bíznak abban, hogy a várhatóan 250 millió forintos támogatásból megoldhatják a település csapadékvíz-elvezetését, illetve létesíthetnek a falu déli határában egy 1,2 hektáros zápor­tározót is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában