Beruházás

2021.02.22. 07:00

Külterületi hidat újítanak fel Miskén

Miske a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) és a Magyar Falu Program jóvoltából több beruházást is megvalósíthat.

Gábor János

Nemcsak hídfelújításra, hanem később bővíthető, egyelőre hét hálózatba kapcsolt kamerát tartalmazó térfigyelő rendszer kiépítésére is nyert forrást a település. A Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány (JETA) jóvoltából új emlékművet is emelhetnek, egy márvány Petőfi-mellszobrot, amit a templomtéren helyeznek el. A közelebbi határidővel rendelkező, vagy megvalósítás küszöbéhez ért projektjeik között orvosi műszervásárlás és hídrekonstrukció, a távlati terveikben tájház-kialakítás szerepel.

– Sikeresen indultunk a 2020-as évben a Magyar Falu Programon, öt pályázatot nyertünk meg – árulta el a község polgármestere. Dr. Serföző Csaba elmondta, az eredményes tendereket nagyrészt már végrehajtották vagy folyamatban vannak. Ezek közé tartozik kegyeleti hűtőberendezések vásárlása, fogorvosi eszközök beszerzése vagy a községháza akadálymentesítése, amelyre már találtak megfelelő kivitelezőt. Nagyobb munka lesz ugyanakkor egy külterületi híd felújítása, amelyre már nem maradt túl sok idejük.

– A kivitelezési határidő 2021. július 31-e, de csak akkor tudjuk megkezdeni a munkát, amikor az időjárás lehetővé teszi. Jelen körülmények között nem tudjuk megközelíteni – mondta, a rávezető földutak állapotával magyarázva a késlekedést.

– Ez a településünk Dusnok felé eső külterületén található, a Vajas csatornán ível át, tőlünk mintegy 2,5 kilométerre. A felújítása főleg a mezőgazdasági termelők, illetve a horgászok, kerékpárosok, természetbarát túrázók miatt fontos – indokolta Serföző Csaba. Mint mondta, a következő pár évtől azt remélik, hogy a Miksén élő nemzetiség hagyományápolása érdekében teljesül régi vágyuk, a szlovák tájház kialakítása. Ehhez már megvásárolták a megfelelő ingatlant, és folyamatosan karbantartják, amíg pályázati forrást találnak hozzá. Valamivel bizonytalanabb a sportcsarnokuk sorsa, jelentős állagmegóvó munkálatokra, és ezt támogató tenderre volna szükségük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában