őssejtkezelés

2021.02.04. 08:16

Hősiesen viselte a műtétet a kalocsai kisfiú, Amir

Sikeresen átesett az őssejtkezelés első és legfontosabb szakaszán Kunsági Amir.

Gábor János

Amir édesanyjával, Kittivel a műtét előtt

Forrás: Petőfi Népe

A hatéves autista kisfiúról és a kalocsai család kálváriájáról legutóbb karácsonykor írtunk, örömmel tudatva, hogy több helyi és országos karitatív akció eredményeként összejött az ausztriai beavatkozáshoz és a gyógyszeres utókezeléshez szükséges 4,2 millió forint. Január utolsó napjaiban a műtéten is átesett, tudatta közleményben az ügyet jótékonysági árverésekkel és pénzgyűjtéssel felkaroló Szívből Kalocsa Egyesület.

– A gyűjtés három hónappal ezelőtt kezdődött, licitalbummal, tombolával, rengeteg közösségi bejegyzéssel, ami hatalmas segítség volt. A Szívből Kalocsa után segített még a Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány és a CsodaCsoport is – sorolta hálásan Kunsági Kitti.

Amir édesanyja érdeklődésünkre megerősítette: múlt csütörtökön sikeresen megtörtént az őssejt-transzplantáció.

– Jól van, bár a szúrások helye néha még fáj neki deréktájékon. Ettől eltekintve mondhatjuk, hogy nem igazán viselte meg a beavatkozás. Energikus és vidám – mondta az édesanya.

Amir édesanyjával, Kittivel a műtét előtt
Fotó: Petőfi Népe

Az operációt egy magánklinikán végezték az alsó-ausztriai Baden bei Wienben. Amir a bódítás, majd altatás után mintegy fél órát töltött a műtőben és komplikáció nélkül átvészelte a beavatkozást. A család alig egy órával később visszatérhetett a szállására, és másnap egy kontrollvizsgálat után haza is utazhatott. A kisfiúról legközelebb egy, majd három és hat hónap múlva kell állapotjelentést küldeni, ezután vizsgálaton esik át, amellyel feltárják, hogy sikerült-e a gyógyulás útjára lépni.

– Laboratóriumi tesztet is végeztek, hogy kiderüljön, mennyi ép őssejtet tudtak beültetni. Ennek másfél hónap múlva lesz eredménye – mondta az édesanya, aki a műtétet végző orvos szakvéleménye alapján minimum húszszázalékos életminőség-javulást vár a kezeléstől.

– Hamarosan megjön a javaslat egy öthetes injekciókúrára, amit már Kalocsán fog megkapni. Ezenfelül logopédiai és gyógypedagógiai fejlesztésekben vesz majd részt – tette hozzá Amir édesanyja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában